Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παγωμένη" η Wall Street

Με σχεδόν μηδενικές μεταβολές έκλεισαν οι δείκτες στη Wall παρά τα εταιρικά deals. Παραμένουν οι ανησυχίες για το χρέος. Περιορισμένος ο τζίρος. Κλειστή η αγορά ομολόγων λόγω αργίας. Πτώση για πετρέλαιο.

Με σχεδόν μηδενικές μεταβολές έκλεισαν οι δείκτες στη Wall παρά τα επιχειρηματικά deals. Παραμένουν οι ανησυχίες για το χρέος. Περιορισμένος ο τζίρος. Κλειστή η αγορά ομολόγων λόγω αργίας. Πτώση 7,7% για το δικαίωμα της Εθνικής.

Αναλυτικότερα, δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες τόνωσαν αρχικά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην αμερικανική αγορά, καθώς ανακοινώθηκε η εξαγορά της Titanium Metals από την Precision έναντι 2,9 δισ. δολάρια και η απορρόφηση της Jefferies από την Leucadia National.

Οι δύο εξαγορές προκάλεσαν εκτίναξη κατά 42% και 14% στις μετοχές των Titanium και Jefferies αντίστοιχα.

Πέρα των επιχειρηματικών deals, θετικό τόνο στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης έδωσαν και τα καλά οικονομικά στοιχεία της Κίνας καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών με στήριξη από τις εξαγωγές.

Ωστόσο οι όγκοι συναλλαγών στη Wall Street ήταν αισθητά περιορισμένοι εξαιτίας της αργίας στις αγορές ομολόγων και στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω της  Ημέρας των Βετεράνων.

Παράλληλα παραμένει ο προβληματισμός επενδυτών και αναλυτών αναφορικά με το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ ενώ αναμένουν τα αποτελέσματα ενδεχόμενης συνεννόησης της κυβέρνησης με το Κογκρέσο προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτική Obama που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Επιπλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τις σημερινές ανακοινώσεις, ίσως και αποφάσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 85,53 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.728 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 7,7% στα 2,06 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,5% στα 21,76 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με την Παρασκευή στις 12.815,16 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε οριακή άνοδο 0,01% κλείνοντας στις 1.380,00 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,02% στις 2.904,26 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν και στις ευρωαγορές, όπου το βλέμμα παραμένει επικεντρωμένο στην εξέλιξη της κρίσης χρεών.

Η ελληνική έγκριση του προϋπολογισμού λειτούργησε θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, αλλά οι διαβουλεύσεις για την εκταμίευση της δόσης βοήθειας προς την Αθήνα συνεχίζονται, συντηρώντας την νευρικότητα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,05% στις 5.767 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,08% στις 7.169 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρησε 0,34% στις 3.412 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v