Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι καταναλωτές "ανεβάζουν" την Wall Street

Η αναρρίχηση του δείκτη καταναλωτικής ψυχολογίας σε υψηλό 5ετίας ανέτρεψε την αρχική πτώση στην Wall, που ολοκληρώνει πάντως την 3η πτωτική εβδομάδα. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η αναρρίχηση του δείκτη καταναλωτικής ψυχολογίας σε υψηλό 5ετίας ανατρέπει την αρχική πτώση στην Wall, που ολοκληρώνει πάντως την 3η συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα λόγω ανησυχιών για επιχειρήσεις και οικονομίες.

Ο δείκτης Dow Jones, που έχασε 450 μονάδες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κερδίζει αυτή την ώρα 0,18% στις 12.834 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,47% στις 1.384 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,71% στις 2.916 μονάδες.

Οι κερδισμένες μετοχές υπερισχύουν λίγο σε σχέση με τις πτωτικές στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στα 184 εκατομμύρια μετοχές.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα, αλλά η ανακοίνωση ότι ο δείκτης καταναλωτικής ψυχολογίας στην αμερικανική αγορά εκτινάχθηκε στο 84,9 τον Νοέμβριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2007, περιόρισε τις απώλειες και μετέτρεψε τα πρόσημα σε μικτά.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα κορυφαίων επιχειρήσεων όπως η αλυσίδα λιανεμπορίου J.C. Penney Co. και το website προσφορών Groupon, επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο Ed Yardeni του ομώνυμου οίκου Yardeni Research, σχολιάζει ότι η εικόνα από την εταιρική κερδοφορία δεν είναι καλή, καθώς οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν τα χειρότερα αποτελέσματα από το δ΄ τρίμηνο 2008.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Προέδρου Barack Obama, ο οποίος προβλέπεται να μιλήσει για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του.

Χθες στην Wall Street ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σε χαμηλό τριών μηνών και πλέον και επίσης κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών, γεγονός που δημιουργεί δυσοίωνη τεχνική εικόνα για τον δείκτη του ευρύτερου αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η μετοχή της Groupon υποχωρεί σήμερα σχεδόν 24% εξαιτίας της απογοήτευσης για τα αποτελέσματα τριμήνου.

Με εκτίναξη, αντιθέτως, 26% αντιδρά η μετοχή της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Kayak στην πρόταση εξαγοράς από την Priceline.com εναντι 1,8 δισ. δολ.

Κατά τα λοιπά το δολάριο ενισχύεται έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων και του ευρώ και το πετρέλαιο υποχωρεί 64 σεντς στα 84,45 δολ. ανά βαρέλι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 0,1% στις 5.770 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 0,57% στις 7.164 μονάδες ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 5.770 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v