Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To Ιράν αναχαίτισε αμερικανικό UAV

Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Περσικό Κόλπο από δύο ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

To Ιράν αναχαίτισε αμερικανικό UAV
Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Περσικό Κόλπο από δύο ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία φαίνεται να είχαν την πρόθεση να το καταρρίψουν, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Το Predator βρισκόταν σε απόσταση περίπου 16 μιλιών (25 χιλιόμετρα) από τις ιρανικές ακτές όταν δύο αεροσκάφη τύπου Su-25 το αναχαίτισαν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Λιτλ. Τα δύο ιρανικά αεροσκάφη πέρασαν από κοντά του και άνοιξαν πυρ αλλά δεν έπληξαν το drone που εκτελούσε αποστολή παρακολούθησης, κάτι που θεωρείται πτήση ρουτίνας.

Στη συνέχεια το ακολούθησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν το αφήσουν να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του, η οποία δεν κατονομάστηκε. Όπως επισημάνθηκε, το drone πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο και ποτέ δεν μπήκε σε ιρανικό, ο οποίος εκτείνεται στα 12 μίλια.

Τα Predator είναι αεροσκάφη σαφώς μικρότερα από ένα μαχητικό και πιο αργά (έχουν μέγιστη ταχύτητα λίγο πάνω από τα 200 χιλιόμετρα την ώρα) ενώ δεν έχουν μέσα αυτοπροστασίας. Κατά κανόνα φέρον πυραύλους αέρος-εδάφους.

Πέρυσι το Ιράν είχε καταφέρει «να αποκτήσει τον έλεγχο» ενός άλλου αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (RQ-170 Sentinel) το οποίο είχε χαρακτηριστικά stealth. Οι Ιρανοί, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, επέδειξαν το αμερικανικό drone το οποίο δεν είχε εμφανή σημάδια από πρόσκρουση ή άλλες ζημιές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v