Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street... δεν ψήφισε Obama

Η προοπτική του "δημοσιονομικού γκρεμού" μετά τις εκλογές προκαλεί βίαιες πιέσεις στην Wall. Έχασε τις 13.000 μονάδες ο Dow. Εντονες απώλειες στις ευρωαγορές. Βουτιά πετρελαίου 4% στα 85$.

Όπως αναμενόταν, η μεταβλητότητα συνεχίζεται στις αγορές μετά την ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών, καθώς η κάλπη δεν λύνει το πρόβλημα του «δημοσιονομικού γκρεμού» που απειλεί την ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κάθετα 2,3% στις 12.936 μονάδες, ο S&P χάνει 2,34% στις 1.395 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 2,36% χαμηλότερα στις 2.942 μονάδες. Ο Dow διολίσθησε κάτω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά απο τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η δεύτερη θητεία του Barack Obama διασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας από την Fed για αρκετό καιρό. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο «μοίρασμα» των εδρών στα δύο σώματα της Γερουσίας και του Κογκρέσου, σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι κωλυσιεργίες όσον αφορά την επίλυση κρίσιμων δημοσιονομικών ζητημάτων.

Ο πρώην διοικητής της Fed, Αlan Greenspan, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι αμερικάνικες εκλογές δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα στο πρόβλημα του "δημοσιονομικού γκρεμού ".

Τα προβλήματα της ευρωζώνης, με την Κομισιόν να προβλέπει χειρότερη ύφεση εξαιτίας της κρίσης χρεών, και τα νεύρα τεντωμένα ενόψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα, επιβαρύνουν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν με θετικά πρόσημα στον απόηχο της νίκης Obama, αλλά γύρισαν στα «κόκκινα» μετά την δυσμενή έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,58% στις 5.792 μονάδες, ο DAX με απώλειες 1,96% στις 7.233 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,97% χαμηλότερα στις 3.410 μονάδες

Νευρικότητα επικρατεί και ενόψει της άλλης μεγάλης πολιτικής εξέλιξης στον πλανήτη, με την έναρξη αύριο του 18ου συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Κατά τα λοιπά στην Wall Street, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου συνεχίζονται, με την Time Warner και την Kraft Foods Group να κοινοποιούν σήμερα τα μεγέθη τους.

Στις υπόλοιπες αγορές, έντονες είναι οι πιέσεις στην αγορά πετρελαίου, ειδικά μετά την ανακοίνωση της έκθεσης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξε αύξηση στα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου υποχωρεί 4,1% στα 85,05 δολ. ανά βαρέλι στο New York Mercantile Exchange. Το συμβόλαιο εκτινάχθηκε 3 δολ. χθες, ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει 14% μέχρι στιγμής στο έτος.

Το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 8,5 δολ. στα 1.723 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v