Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, λέγοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ύφεση στην ευρωζώνη αρχίζει να επηρεάζει και τη Γερμανία, σημείωσε.

Draghi: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο
Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, λέγοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Draghi χαρακτήρισε "αξιοσημείωτη αν όχι εκπληκτική" την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους Έλληνες βουλευτές ότι το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ έχει "καθοριστική" σημασία για το μέλλον της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι το πεπρωμένο της χώρας "βρίσκεται στα χέρια τους". 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Draghi ανέφερε ακόμα ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αρχίζει πλέον να επηρεάζει και την Γερμανία.

"Η Γερμανία ως τώρα ήταν προστατευμένη από κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ευρωζώνη. Αλλά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως οι εξελίξεις αρχίζουν να επηρεάζουν τη γερμανική οικονομία" ανέφερε ο κ. Draghi.

Πρόσθεσε ότι η "γενικότερη αδύναμη οικονομική κατάσταση" σημαίνει ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι "είναι πολύ χαμηλοί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα".

"Οι δράσεις μας δεν θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό" σημείωσε. "Οι δράσεις μας δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερους κινδύνους για τους φορολογούμενους στη Γερμανία" τόνισε.

Όσον αφορά το  νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Draghi δήλωσε ότι επιτρέπει στην ΕΚΤ να κάνει απεριόριστες παρεμβάσεις τις αγορές ομολόγων και θα πρέπει να εξαλείψει τις όποιες ανησυχίες των αγορών αναφορικά με μια διάλυση της ευρωζώνης.

Μιλώντας μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Draghi δήλωσε πως η Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει ισχνή «βραχυπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι «ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο. Εκτιμούμε πως θα υποχωρήσει κάτω από το 2% του χρόνου».

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην αυριανή της συνεδρίαση, αναβάλλοντας την μείωση του κόστους δανεισμού που θα μπορούσε να υπονομεύσει την επίπτωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

«Το νέο πρόγραμμα ΟΜΤ παρέχει αυτήν την υποστήριξη με το να επιτρέπει απεριόριστες παρεμβάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων», σημείωσε μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

«Όμως πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργούν οι αγορές. Οι ενέργειές μας πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι οι φόβοι τους για την ευρωζώνη είναι αβάσιμοι», τόνισε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την δημιουργία μιας στενότερης χρηματοοικονομικής, δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής ένωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v