Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη εν μέσω προεκλογικού πυρετού στη Wall

Επιφυλακτική άνοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν αναμονή της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ. Πώς βλέπουν οι αναλυτές τη Wall μετά τις κάλπες. Άνοδος για εμπορεύματα. Σε υψηλό 2 μηνών το δολάριο.

Επιφυλακτική άνοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν αναμονή της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ. Πως βλέπουν οι αναλυτές τη Wall μετά τις κάλπες. Άνοδος για εμπορεύματα. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σχεδόν ισόπαλους τους δύο διεκδικητές της προεδρίας των ΗΠΑ, Obama και Romney, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές αναφορικά με μια ενδεχόμενη μακρά περίοδο οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Επιπλέον, όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά σοβαρών οικονομικών ζητημάτων- όπως η εκτόξευση του δημοσιονομικού χρέους- που απειλούν με επιβράδυνση την αμερικανική οικονομία.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που εκλεγεί ο B. Obama το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα ενώ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Romney τότε η Wall Street εκτιμάται ότι θα κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική ανοδικά.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις αμερικανικές εκλογές, υπάρχει κι άλλο ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός αυτή την εβδομάδα: Η έναρξη του 18ου εθνικού συνεδρίου της Κίνας, από το οποίο θα αρχίσει η αλλαγή ηγεσίας στην πανίσχυρη αναδυόμενη οικονομία.

Από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Οκτώβριο υποχώρησε μεν οριακά αλλά παρέμεινε πάνω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης του κλάδου. Συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες έναντι 55,1 τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 0,8% μετά την γνωστοποίηση πώλησης 3 εκατ. συσκευών iPad τέταρτης γενιάς.

Στον αντίποδα η μετοχή της Warner Cable υποχώρησε 6,3% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 2 μηνών έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2794 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 85,79 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.684 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 6,5% στα 2.45 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 4,8% στα 22,31 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,15%, στις 13.112,82 μονάδες, ο S&P με άνοδο 0,22% στις 1.417,26 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,59% στις 2.999,66 μονάδες.

Και στις ευρωαγορές, το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στις αμερικανικές εκλογές αλλά και στην ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για τα μέτρα λιτότητας, η οποία είναι καθοριστική για την εκταμίευση της δόσης βοήθειας προς την Αθήνα.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,5% στις 5.839 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 0,51% στις 7.326 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση 1,24% στις 3.449 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v