Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα $50 δισ. το κόστος της Sandy

Το συνολικό κόστος από τον τυφώνα Sandy υπολογίζεται στα 30 με 50 δισ. δολ.. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα "στοιχίσει" 0,5% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Προβλέπει όμως, ήπια ανάκαμψη το 2013 λόγω ανοικοδόμησης.

Στα $50 δισ. το κόστος της Sandy
Στον απολογισμό των ζημιών από το χτύπημα του τυφώνα Sandy προχωρούν οι αναλυτές εκτιμώντας ότι θα πληγεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ανακάμπτοντας όμως τους πρώτους μήνες του 2013.

Ο τραγικός απολογισμός από τον τυφώνα Sandy είναι τουλάχιστον 110 νεκροί στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 1,9 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχει έντονο πρόβλημα καυσίμων ειδικά στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Eqecat, το συνολικό οικονομικό κόστος από τον τυφώνα Sandy αποτιμάται στα 30 – 50 δισ. δολ., όπου συνυπολογίζονται οι ζημιές στα ακίνητα και οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις. Μέρος αυτού του κόστους, ειδικότερα σε ότι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα φανεί και στο επίπεδο του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, ο τυφώνας θα «στοιχίσει» στην αμερικανική οικονομία 0,2%-0,3% του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Goldman Sachs είναι πιο απαισιόδοξη βλέποντας κόστος 0,5% για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου. Προσθέτει όμως, ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης θα αυξήσουν «οριακά» το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v