Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετεκλογική «βουτιά» 300 μονάδων για τον Dow

Κάτω από τις 13.000 μονάδες υποχώρησε ο Dow για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση του 2012. Σε χαμηλό 5 μηνών η μετοχή της Apple. Απώλειες 4,8% για το πετρέλαιο.

Κάτω από τις 13.000 μονάδες υποχώρησε ο Dow Jones για πρώτη φορά από το Αύγουστο μετά την επανεκλογή Obama στην προεδρία των ΗΠΑ. Προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Πτώση 4,8% για το πετρέλαιο. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, ισχυρές απώλειες σημείωσε σήμερα ο Wall καθώς μπορεί να αποφεύχθηκε μια μακρά περίοδος οριστικοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα και ιδιαίτερα για την δυνατότητα της κυβέρνησης Obama να εφαρμόσει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης την ώρα που την πλειοψηφία στο Κογκρέσο διατηρεί το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο αντιτίθεται σε περεταίρω επαναγορές ομολόγων από τη Fed.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η στάση του πρώην προέδρου της Fed, Αlan Greenspan ο οποίος υποστήριξε ότι «οι αμερικανικές εκλογές δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο πρόβλημα του "δημοσιονομικού γκρεμού" (fiscal cliff). Κυρίως γιατί επικρατεί η πεποίθηση ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς φυσικό ή πνευματικό πόνο ή οποιοδήποτε οικονομικό πόνο".

Επιπλέον, ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης Moody’s απείλησε σήμερα με υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να ισορροπήσει το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ.

Πέρα όμως από τις αμερικανικές εκλογές και τις ανησυχίες για την εγχώρια οικονομία, έντονος είναι ο προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 0,4% το 2012 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,3% καθώς και η πρόβλεψη για ανάπτυξη μόλις 0,1% έναντι 1% προηγουμένως καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Παράλληλα, με αγωνία περιμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την ψήφιση του μνημονίου.

Από πλευράς τίτλων σε χαμηλό 5 μηνών υποχώρησε η μετοχή της Apple σημειώνοντας πτώση 4%, καθώς αμφισβητείται η επιτυχία στην προώθηση του iPad 5.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 4,8% στα 84,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,2% στα 1.7819 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,6% στα 2.40 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,27% στα 22,09 δολάρια.

Τη μεγαλύτερη πτώση για το 2012 σημείωσε ο Dow που υποχώρησε 2,36%, στις 12.932,73 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,37% κλεινοντας στις 1.394,253 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,48% στις 2.937,29 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωαγορές άνοιξαν με θετικά πρόσημα στον απόηχο της νίκης Obama, αλλά γύρισαν στα «κόκκινα» μετά την δυσμενή έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,58% στις 5.792 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 1,96% στις 7.233 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,97% χαμηλότερα στις 3.410 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v