Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική αναβολή πιέζει Wall και ευρωαγορές

Η νέα αναβολή στην ελληνική βοήθεια ανατρέπει την αρχική άνοδο στις αγορές, επαναφέροντας στο επίκεντρο τα βαθιά οικονομικά προβλήματα σε ΗΠΑ και ΕΕ. Αρνητικό γύρισμα σε Wall και ευρωαγορές.

Βραχύβια αποδείχθηκε η αρχική θετική αντίδραση των βασικών δεικτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ενώ τα πρόσημα ήταν θετικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης μετά την μετεκλογική «σφαγή» της προηγούμενης συνεδρίασης, οι φόβοι για την κρίση στην ευρωζώνη και τον «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ επανήλθαν στο επίκεντρο και προκάλεσαν αρνητικό γύρισμα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,19% στις 12.909 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,18% στις 2.931 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 0,21% στις 2.930 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με δειλή άνοδο, αλλά γύρισαν αρνητικά μετά την είδηση του Bloomberg News ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα καθυστερήσουν την ελληνική δόση για εβδομάδες, κάτι που είχε υπονοήσει νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός W. Schaeuble.

Ο Dow βούλιαξε χθες 2,4% στην Wall Street κι έκλεισε κάτω από τις 13.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 «έχασε» το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δεν εξασφάλισαν μια ταχεία επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Σήμερα, οι στατιστικές ανακοινώσεις βοήθησαν την αρχική ανάκαμψη των δεικτών. Ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε στις 355.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη ένδειξη για την κατάσταση της απασχόλησης στην αμερικανική οικονομία μετά την επανεκλογή του προέδρου Obama, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 8.000.

Σε ξεχωριστά στοιχεία ανακοινώθηκε ότι, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Σεπτέμβριο 5,1% καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,1% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 187 δισ. δολ. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 41,5 δισ. δολ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Qualcomm ενισχύεται 7% μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδών 20% ενώ αντιθέτως της Universal Display βουλιάζει 30% λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Με άνοδο 1,14% αντιδρά η μετοχή της J.P. Morgan Chase στην έγκριση επιστροφής της σε επαναγορές μετοχών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν αρχικώς θετικά στα επιχειρηματικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Siemens.

Ωστόσο οι δυσμενείς εξελίξεις στην κρίση χρεών προκάλεσαν αρνητικό γύρισμα και στις ευρωαγορές και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,27% στις 5.776 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,38% στις 7.205 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,05% χαμηλότερα στις 3.408 μονάδες.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 0,75% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ ο διοικητής Mario Draghi δήλωσε στην συνέντευξή του ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης είναι «έτοιμη» να ξεκινήσεις τις επιχειρήσεις αγορών ομολόγων ΟΜΤ.

Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται λόγω της απειλής του «δημοσιονομικού γκρεμού» και το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών.

Τα εμπορεύματα εμφανίζουν ανάκαμψη με το συμβόλαιο του χρυσού να ενισχύεται 2 δολ. στην Νέα Υόρκη στα 1.716 δολ. ανά ουγκιά και του πετρελαίου 0,3% υψηλότερα στα 84,68 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v