Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Ψηφίστηκαν οι εγγυήσεις στις τράπεζες

Νομοσχέδιο και διάταγμα για παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους μέχρι €6 δισ. για έκδοση χρέους από τις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Stockwatch.

Κύπρος: Ψηφίστηκαν οι εγγυήσεις στις τράπεζες
Η oλομέλεια της βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο για παροχή κρατικών εγγυήσεων για έκδοση χρέους από τις τράπεζες.

Το ύψος της έκδοσης χρέους συμφωνήθηκε στα €3 δισ. (αντί €6 δισ. που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο), απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο έκτακτης άτυπης σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που συνήλθε το απόγευμα.

Σύμφωνα με το Stockwatch, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 42 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Εναντίον ψήφισαν τρείς βουλευτές. Ο Δ. Συλλούρης και ο Ν. Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Το νομοσχέδιο και το διάταγμα είχαν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δύο έγγραφα είχαν συζητηθεί και το πρωί σε επίπεδο αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και η συζήτηση τους συνεχίστηκε το απόγευμα στην παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο του διατάγματος που είχε εξασφαλίσει το StockWatch, το διάταγμα προνοούσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση μπορεί να «παραχωρεί κυβερνητικές εγγυήσεις για τη σύναψη δανείων ή/και την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα, συνολικού ποσού μέχρι και έξι δισεκατομμύρια ευρώ (€6.000.000.000) τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα ή τον Έφορο, με σκοπό τη χρήση τους ως εξασφάλιση για ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων γίνεται έναντι καταβολής κατάλληλης προμήθειας από το πιστωτικό ίδρυμα για λογαριασμό του οποίου παρέχεται η κυβερνητική εγγύηση με τη δέσμευση επαρκών εξασφαλίσεων εις όφελος της κυβέρνησης».

«Το πιστωτικό ίδρυμα, κατά γενικό κανόνα, παρέχει στη Δημοκρατία επαρκείς εξασφαλίσεις που καλύπτουν πλήρως το ποσό των κυβερνητικών εγγυήσεων που του έχει κατανεμηθεί».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με βάση τη αιτιολογημένη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας δύναται να μην απαιτούνται εξασφαλίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η προμήθεια για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων είναι ψηλότερη κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα διαλαμβανόμενα στο διάταγμα του υπουργού».

Οι δύο ρυθμίσεις αντικαθιστούν την έκδοση ειδικών κυβερνητικών ομολόγων ύψους μέχρι €3 δισ. που λήγουν στο τέλος του έτους και που αναμένεται να αποσυρθούν τις επόμενες μέρες από το χρηματιστήριο.

Με τη χορήγηση εγγυήσεων, το κράτος επιχειρεί να δώσει εργαλεία για λήψη ρευστότητας της τράπεζας, που περιορίστηκαν σημαντικά μετά την υποβάθμιση της Κύπρου σε junk από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ομόλογα που θα εκδοθούν από τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν – με σχετικές εκπτώσεις – και για σκοπούς έκτακτης ρευστότητας (ELA funding).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v