Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 2% στη Wall

Το νέο άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό 5 ετών οδήγησε σε άνοδο τη Wall Street. Απογοήτευση από τα εταιρικά αποτελέσματα. Εβδομαδιαία πτώση 2,1% για Dow, 2,4% για S&P και 2,6% για Nasdaq.

Το νέο άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλό 5 ετών οδήγησε σε κέρδη τη Wall Street. Απογοήτευση από τα εταιρικά αποτελέσματα. Εβδομαδιαία πτώση 2,1% για τον Dow, 2.4% για τον S&P και 2,6% για Nasdaq.

Αναλυτικά ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, καθώς ανήλθε σε υψηλό Ιουλίου 2007 και συγκεκριμένα στις 84,9 μονάδες έναντι 82,6 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 81,5 μονάδες.

Όπως όμως σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan, David Kelly, “Είναι δύσκολο να είσαι ένας ενθουσιώδης αγοραστής μετοχών όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα εντός και εκτός ΗΠΑ.»

Και η αβεβαιότητα αφορά τον επονομαζόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» που οφείλει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Barack Obama σε συνεννόηση με τους Ρεπουμπλικάνους που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Άλλωστε στη σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα μειώσει το έλλειμμα της χώρας με έναν τρόπο ισορροπημένο και υπεύθυνο ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Επιπλέον παραμένει ο προβληματισμός αναφορικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ιδιαίτερα για το ελληνικό ζήτημα.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες J.C. Penney και Groupon, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί τα χειρότερα αποτελέσματα τριμήνου από το δ’ τρίμηνο του 2008.

Επιπλέον η μετοχή της Groupon υποχώρησε σήμερα σε ιστορικό χαμηλό στα 2,81 δολ. σημειώνοντας απώλειες έως 28%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 86,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 1.732 δολ./oz, σημειώνοντας συνολικά εβδομαδιαία άνοδο 3,3%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 2,3% στα 2.25 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,9% στα 21,92 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow που ενισχύθηκε 0,03%, στις 12.815,24 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,17% κλείνοντας στις 1.379,85 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,32% στις 2.904,87 μονάδες.

Η ανάκαμψη στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street περιόρισε κάπως τις απώλειες που επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης στις ευρωαγορές.

Οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν πάντως την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 1,7% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, καθώς οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη προκαλούν σημαντικές πιέσεις.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 0,1% στις 5.770 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 0,57% στις 7.164 μονάδες ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 5.770 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v