Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall υπό το φόβο του χρέους

Ο προβληματισμός για το «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ και η ελληνική κρίση χρέους πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Στήριξη από τα αποτελέσματα της Home Depot. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ο προβληματισμός για το «δημοσιονομικό γκρεμό» των ΗΠΑ και η ελληνική κρίση χρέους πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Στήριξη από τα αποτελέσματα της Home Depot. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η παράταση της αγωνίας για την Ελλάδα αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης και οι ανησυχίες για τον επονομαζόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» που φαίνεται να οδηγούνται οι ΗΠΑ, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όχι μόνο δεν κατάφερε να παρουσιάσει απτές λύσεις για το ελληνικό ζήτημα –αν και δόθηκε παράταση 2 ετών για το πρόγραμμα προσαρμογής- αλλά έφερε στην επιφάνεια τη διαφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Holland Co, Michael Holland, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 4 δισ. δολαρίων, «Η ψυχολογία είναι πολύ αρνητική και οι επενδυτές ψάχνουν αφορμές προκειμένου να αποφύγουν περεταίρω ρίσκο. Άλλωστε και η μέρα δεν ευνοεί για αγορές. Το πρωί είχαμε την απογοήτευση από τα αποτελέσματα του Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα και στη συνέχεια επανήλθε στο προσκήνιο ο φόβος για το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ.»

Και όπως φαίνεται το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ θα παραμείνει στο προσκήνιο των εξελίξεων για αρκετές μέρες ακόμα έως ότου υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Obama και των ηγετών του Κογκρέσου για τον τρόπο αντιμετώπισης του τεράστιου χρέους που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Obama και του Ρεπουμπλικάνικου Κογκρέσου τότε θα εφαρμοστούν αυτόματα αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων από το 2013.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Microsoft υποχώρησε σήμερα μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της στα Windows Steven Sinofsky.

Επιπλέον, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της Home Depot γύρισαν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες στη Wall μετά το μέσω της συνεδρίασης. Αναλυτικά η εισηγμένη ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στα 947 εκατ. δολ. στο γ’ τρίμηνο έναντι 934 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους με την μετοχή να ενισχύεται άνω του 4%. Ωστόσο οι ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος έριξε ξανά στο κόκκινο τους δείκτες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,35% στα 85,29 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,25% στα 1.727 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 6% στα 1,93 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,35% στα 21,88 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,46%, στις 12.756,18 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,40% κλείνοντας στις 1.374,53 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,70% στις 2.883,89 μονάδες.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν πτωτικά μέχρι το απόγευμα, οπότε και το θετικό γύρισμα της Wall Street πρόσφερε την αφορμή για αγορές στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,32% στις 5.866 μονάδες, ο DAX τερμάτισε αμετάβλητος στις 7.169 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε 0,57% υψηλότερα στις 3.431 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v