Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής οικονομική απογοήτευση στην Wall Street

Τα απαισιόδοξα μηνύματα από μεγάλες οικονομίες προκαλούν αρνητικά πρόσημα στην Wall, μετά την πτώση σε Ασία και Ευρώπη. Κάτω από τις 13.000 μον. ο Dow Jones. Το επίκεντρο στο συμπόσιο του Jackson Hole.

Μια ακόμη υποτονική συνεδρίαση ξεκινούν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με απαισιόδοξες ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομία και αναμονή για σημαντικές εξελίξεις από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,94% στις 12.984 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από τις 13.000 για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου, ο S&P κινείται 0,93% χαμηλότερα στις 1.397 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,1% στις 3.048 μονάδες.

Το κύριο γεγονός που αναμένουν οι επενδυτές είναι η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Ben Bernanke στο Jackson Hole, όπου ξεκινά αύριο το διεθνές συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο επικεφαλής της Fed θα προσφέρει ενδείξεις για έναρξη ενός νέου κύκλου «ποσοτικής χαλάρωσης» για να τονωθεί η ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία, αν και οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κ. Bernanke θα αρκεστεί να δηλώσει ότι η Federal Reserve είναι «έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί.»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, από την οποία οι επενδυτές ελπίζουν σε μέτρα καταπολέμησης της κρίσης χρεών.

Εν τω μεταξύ, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν ανά τον πλανήτη συνεχίζουν να σκιαγραφούν μια υποτονική κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε έντονη συρρίκνωση 0,8% στις λιανικές πωλήσεις, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιον διολισθησε περισσότερο απ’όσο αναμενόταν.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν μεγάλες πιέσεις.

Στις ευρωαγορές αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,4% στις 5.721 μονάδες, ο DAX κινείται 1,73% χαμηλότερα στις 6.890 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,91% στις 3.383 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι η ατομική δαπάνη αυξήθηκε 0,4% και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ενώ η ατομική κατανάλωση αυξήθηκε 0,3%, όσο και στον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές στον αριθμό των 374.000.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, αναμένονται τα μεγέθη πωλήσεων πολλών αλυσίδων λιανικού εμπορίου, μεταξύ των οποίων οι Target, Macy’s, Gap, Costco Wholesale και Kohl’s Corp.

Η δανέζικη βιοφαρμακευτική Genmab ανακοίνωσε ότι επέδωσε στην Janssen Biotech Inc., θυγατρική της Johnson & Johnson, αποκλειστική άδεια ανάπτυξης και εμπορίας σκευάσματος για την καταπολέμηση μορφής καρκίνου των οστών.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Nymex υποχωρεί 1,20 δολ. στα 94,27 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού 6 δολ. στα 1.657 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v