Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλυση ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία 10% του ΑΕΠ

Μια πλήρης κατάρρευση του ευρώ θα «ξύριζε» έως και 10% από τη γερμανική οικονομία, ενώ ακόμα και αν απλώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικός, σύμφωνα με τον Lars Feld.

Διάλυση ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία 10% του ΑΕΠ
Μια πλήρης κατάρρευση του ευρώ θα «ξύριζε» έως και 10% από τη γερμανική οικονομία, ενώ ακόμα και αν απλώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικός, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης Lars Feld.

Ο κ. Feld, ένας από τους πέντε «σοφούς» οικονομολόγους, οι απόψεις του οποίου συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γερμανικής κοινής γνώμης, όμως συχνά έχουν ελάχιστη άμεση επίπτωση στην πολιτική, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας υποδηλώνουν ότι οι ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την ευρωζώνη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

«Όταν ένα μεγάλο μέρος αυτών των απαιτήσεων δεν εξυπηρετηθεί, θα υπάρχουν χρεοκοπίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα πληγεί», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

«Αυτή η πτώση θα μπορούσε να ανέλθει στο 7-10% του γερμανικού ΑΕΠ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη επίσης δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς σημαντικό κόστος. Ο κ. Feld τόνισε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, όμως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η έξοδος της Ελλάδας να οδηγήσει τους επενδυτές να περιμένουν για την επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει.

Κατά τον κ. Feld, υπάρχουν αρκετές επιλογές για την επίλυση της κρίσης, «και πολλές από αυτές δεν είναι πολύ όμορφες».

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς ομολόγων, είπε ότι περιμένει πως η ΕΚΤ θα αγοράσει ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα «λίγο-λίγο», ώστε να συμμορφώνεται με τις εντολές της, και ως εκ τούτου η κίνηση αυτή θα έχει μικρή μόνο επίπτωση στις αποδόσεις τους.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ξεπακετάρει το μεγάλο μπαζούκα. Δεν έχει τέτοια εντολή», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να ενεργήσει ως ύστατος δανειστής, διότι αυτό θα παραβίαζε τη σύμβαση».

Ο κ. Feld εκτιμά πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8%-0,9% φέτος, ενώ στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο θα καταγραφεί μηδενική ανάπτυξη ή συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v