Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Τα καλά στοιχεία σε ανάπτυξη και στεγαστική αγορά κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall Street. Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας διαπίστωσε η Fed τον Ιούλιο. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Τα καλά στοιχεία σε ανάπτυξη και στεγαστική αγορά κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall Street. Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας διαπίστωσε η Fed τον Ιούλιο. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η απροσδόκητη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του υπουργείου εμπορίου, στήριξε την άνοδο στη Wall Street.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο ανήλθε στο 1,7% όταν σε προηγούμενη μέτρηση είχε εκτιμηθεί στο 1,5%.

Όπως όμως σημειώνει ο αναλυτής της Davidson Co, Fred Dickson, “είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο με 17 χιλ. την ώρα, όταν ο δρόμος σου επιτρέπει ταχύτητες έως 55 χιλ.».

Παράλληλα θετικά ήταν και τα στοιχεία στα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών καθώς αναρριχήθηκαν 2,4% τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010.

Επιπλέον η δημοσιοποίηση της Beige Book από τη Fed διατήρησε σε ανοδικό κανάλι τη Wall καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνεται σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κατά την περίοδο του Ιουλίου, αν και επισημαίνεται ότι ο εγχώριος βιομηχανικός κλάδος παραμένει ευάλωτος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Πέρα όμως από τα καλά οικονομικά στοιχεία, έντονο παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον αναφορικά με την επικείμενη ομιλία του διοικητή της Fed Ben Bernanke στο συμπόσιο του Jackson Holl την Παρασκευή όπου μερίδα επενδυτών και αναλυτών προσδοκά να ακούσει έστω νύξεις για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 1% στα 95,28 δολάρια ανά βαρέλι καθώς ο κίνδυνος καταστροφών από τον τυφώνα Ισαακ φαίνεται να απομακρύνεται και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,4% στα 1.664 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 0,9% στο 1,72 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,4% στα 18,03 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,04%, στις 13.107,72 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,09% στις 1.410,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,13% στις 3.081,19 μονάδες.

Στις ευρωαγορές τα πρόσημα ήταν κυρίως αρνητικά, αν και η ανακοίνωση καλύτερης της αναμενόμενης β΄ ανάγνωσης για το αμερικανικό ΑΕΠ β’ τριμήνου περιόρισε αρκετά τις απώλειες.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,56% στις 5.744 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,11% στις 7.011 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,52% στις 3.414 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v