Ανησυχεί η Wall για την παγκόσμια οικονομία

Οι φόβοι επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας κυριαρχούν στις αγορές και η "απραξία" της Fed δεν βοηθά την Wall. Όλα τα βλέμματα στο ΑΕΠ της Κίνας. Κάτω από το 1,22$ το ευρώ, έκτη πτωτική συνεδρίαση στις ευρωαγορές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, μετά την κοινοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve, που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σύντομα σε νέο κύκλο τόνωσης της ρευστότητας.

Οι κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα των επιτοκίων, οι φόβοι για επιβράδυνση σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και, οπωσδήποτε, η κρίση χρεών στην ευρωζώνη, συμβάλλουν στο αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,37% στις 12.558 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,7% στις 1.332 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,14% χαμηλότερα στις 2.855 μονάδες.

Πέντε μετοχές σχεδόν υποχωρούν έναντι κάθε μιας που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 189 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές ώρες.

Οι αγορές αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα μεγέθη για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου της Κίνας που θα ανακοινωθεί αύριο, και αναμένεται να δείξει επιβράδυνσης της «λοκομοτίβας» της παγκόσμιας οικονομίας.

Από το στατιστικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας έδειξε σήμερα μείωση κατά 26.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, κατατέθηκαν 350.000 αιτήσεις για επίδομα, το χαμηλότερο επίπεδο 4 ετών.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών συρρικνώθηκε 2,7% τον Ιούνιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2008.

Όπως τονίζουν αναλυτές, είναι ειρωνικό αλλά, μετά τις ενδείξεις από την Fed, οι αγορές μπορεί να κινηθούν υψηλότερα αν τα οικονομικά δεδομένα επιδεινωθούν, γιατί αυτό θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να δράσει για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, κεντρικές τράπεζες σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών επιβεβαιώσαν τις ανησυχίες τους για την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων.

Η Νότιος Κορέα αιφνιδίασε τους επενδυτές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25 μονάδες στο 3% ενώ νωρίτερα η Βραζιλία μείωσε το επιτόκιο κατά 0,50 μονάδες στο 8%.

Η Bank of Japan, όπως αναμενόταν, δεν έκανε αλλαγή στην πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

Αντιθέτως,, οι έντονες πιέσεις στους δείκτες τιμών υποχρέωσαν την Σερβία να αψηφήσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 μονάδες στο 10,25%.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, ενώ αρνητικά πρόσημα επικρατούν και στα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0.99% στις 5.608 μονάδες, ο DAX 0,53% χαμηλότερα στις 6.419 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,7% χαμηλότερα στις 3.135 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,28 δολ. στα 84,53 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού χάνει 10 δολ. στα 1.565 δολ. ανά ουγκιά.

Οι φόβοι για την κρίση χρεών πίεσαν το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών και πλέον, κάτω από το 1,22 δολ., ενώ το δολάριο επανήλθε σε θετικά εδάφη έναντι όλων σχεδόν των ισχυρών νομισμάτων, μετά τα πρακτικά της Fed.

Το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα στο 1,2173 δολ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της Supervalu βουλιάζει μετά την ανακοίνωση αναστολής μερίσματος.

Αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα μεταξύ άλλων η Fastenal και η Progressive.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v