Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό σερί 4 συνεδριάσεων στη Wall Street

Τα πρώτα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε πτώση τη Wall. Προβληματισμός για την ενίσχυση του δολαρίου σε υψηλό 2 ετών. Πιέσεις σε πετρέλαιο, χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Τα πρώτα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε πτώση τη Wall. Προβληματισμός για την ενίσχυση του δολαρίου σε υψηλό 2 ετών. Πιέσεις σε πετρέλαιο, χρυσό. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από εισηγμένες εταιρίες στη Wall, ιδιαίτερα του τεχνολογικού κλάδου, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, η απροσδόκητη μείωση στις πωλήσεις β’ τριμήνου της εταιρίας Advanced Micro Devices και η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων κερδοφορίας της Applied Materials επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών ότι τα αποτελέσματα β’ τριμήνου θα είναι σαφώς κατώτερα του προηγούμενου τριμήνου.

Αντίστοιχα τα αποτελέσματα της Alcoa- της πρώτης εισηγμένης -που ανακοίνωσε αποτελέσματα β’ τρίμηνου- ήταν μεν καλύτερα των αναμενόμενων ωστόσο δε στάθηκαν αρκετά ώστε να στηρίξουν σε θετικό έδαφος τους δείκτες στη Wall.

Επιπλέον το ενισχυμένο δολάριο σε σχέση με το ευρώ ασκεί σημαντικές πιέσεις στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου και φυσικών πόρων.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lazard Capital Markets, Art Hogan “Ένα στοιχείο που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η επιπλέον ενίσχυση του δολαρίου, η οποία προκαλεί δύο επιδράσεις: την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και την υποχώρηση των μετοχών. Άλλωστε σχεδόν το 20% των τίτλων του δείκτη S&P 500 είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις τιμές των εμπορευμάτων.»

Σημειώνεται ότι σήμερα το ευρώ υποχώρησε εκ νέου σε σχέση με το δολάριο στο 1,225 δολ.

Από το ευρωπαϊκό μέτωπο, η συμφωνία του Eurogroup να στηρίξει τις ισπανικές τράπεζες είχε θετικό αντίχτυπο στις ευρωαγορές, με τους αναλυτές ωστόσο να επισημαίνουν ότι «τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι άλλο ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς έως την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους.»

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,5% στα 83,80 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,86% στα 1.576 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 6% στο 1,53 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1% στα 18,43 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,65%, στις 12.653,12 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,81% στις 1.341,47 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1% στις 2.902,33 μονάδες.

Τα ευνοϊκά στατιστικά μεγέθη για την παραγωγή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στην βρετανική οικονομία υποστήριξαν την ευρωπαϊκή άνοδο.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,65% στις 5.664 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX με κέρδη 0,79% στις 6.438 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,59% στις 3.175 μονάδες.

Παράλληλα στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 6.727 μονάδες και αντίστοιχα ο MIB Mιλάνου με άνοδο 0,4% στις 13.868 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v