Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές πιέσεις στη Wall Street

Απώλειες στη Wall με την απόδοση των ισπανικών 10ετών να χτυπά "κόκκινο". "Μικρό το καλάθι" για το eurogroup. Απώλειες στις ευρωαγορές. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό 2 ετών. Κέρδη για το πετρέλαιο.

Απώλειες στη Wall μετά τη νέα εκτόξευση στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου και τις περιορισμένες προσδοκίες από το eurogroup. Έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό 2 ετών.

Για άλλη μια συνεδρίαση, οι δυσοίωνες ευρωπαϊκές εξελίξεις στάθηκαν τροχοπέδη στο  αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Αν και η ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών είχε χαρακτηριστεί αρχικά επιτυχής από πολλούς αναλυτές -με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ακολουθούν ξέφρενο ράλι- τελικά… ο ενθουσιασμός κόπασε, καθώς ήρθαν στο προσκήνιο δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου με συνέπεια να περιοριστούν οι προσδοκίες οριστικής λύσης της κρίσης χρέους.

Άλλωστε η σημερινή νέα εκτόξευση στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου άνω του 7% επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει πολύ δρόμο μπροστά έως την οριστική λύση της.

Επιπλέον, επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών.

Αντίστοιχα σοκ προκάλεσαν στους επενδυτές τα οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία, όπου οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν 14,8% με το μεγαλύτερο ποσοστό 10 ετών και πλέον τον Μάιο.

Στις ΗΠΑ, μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Wall, ξεκινούν οι εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των εισηγμένων στη Wall, με πρώτη εταιρία –παραδοσιακά- την Alcoa.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρίες του S&P 500 θα εμφανίσουν πτώση κερδών 1,8% κατά μέσο όρο στο β΄τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Θα είναι η πρώτη μείωση κερδών (σε 12μηνη βάση) από το 2009. Προβλέπουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν 2,5%.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, όμως τελικά έκλεισε με πτώση 0,6% στο σύνολο, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις επιβάρυναν τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν στασιμότητα στην αμερικανική οικονομία.

Στη αγορά συναλλάγματος το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό 2 ετών έναντι του δολαρίου στο 1,2315 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,8% στα 85,99 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,9% στα 1.592 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 0,6% στο 1,62 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 2% στα 18,60 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,28%, στις 12.736,29 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,16% στις 1.352,46 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,19% στις 2.931,77 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά η εκτίναξη των yields στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας στο «σημείο κινδύνου» του 7%, καθιέρωσε το απόγευμα τα αρνητικά πρόσημα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπό την ομπρέλα του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,62% χαμηλότερα στις 5.627 μονάδες, ο DAX 0,35% στις 6.388 μονάδες, ενώ ο CAC 0,38% χαμηλότερα στις 3.157 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v