Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed "διέψευσε" τις προσδοκίες της Wall

Απώλειες για Dow και Nasdaq μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed όπου κυριάρχησε το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Παραμένει σε υψηλό 2 ετών το δολάριο. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου.

Απώλειες για Dow και Nasdaq μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed. Παραμένει σε υψηλό 2 ετών το δολάριο. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Πτώση για χρυσό. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Aναλυτικότερα, στους ρυθμούς της δημοσίευσης των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed κινήθηκε σήμερα η Wall καθώς οι επενδυτές ανέμεναν να δουν τις προθέσεις των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Russell Investments, Stephen Wood, “Το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας αποτελεί αναμφισβήτητα η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Tα πρακτικά ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις φήμες ότι η Fed βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει επιπλέον στήριξη στην οικονομία σε περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ωστόσο διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρχει στη συνεδρίαση της Fed σαφής αναφορά για εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον, με συνέπεια να υποχωρήσουν επιπλέον οι δείκτες στη Wall.

Στο μέτωπο της οικονομίας, το εμπορικό έλλειμμα το Μάιο στις ΗΠΑ περιορίστηκε στα 48,68 δισ. δολ. έναντι 50,60 δισ. τον προηγούμενο μήνα και 48,50 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μείωση της τιμής πετρελαίου αλλά και στη μείωση ζήτησης καταναλωτικών αγαθών.

«Καθόλου άσχημα τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου αν αναλογιστεί κανείς τα υπόλοιπα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα (όπως η ανεργία)», σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο σημαντικές απώλειες κατάγραψε σήμερα η μετοχή της Best Buy καθώς η διοίκηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις πωλήσεις για το 2012.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κινήθηκαν ανοδικά με αφορμή τη σημερινή ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε 0,6% και της Exxon Mobil 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,3% στα 85,86 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,3% στα 1.576 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Ιουλίου του 2010 και συγκεκριμένα στα 1,2227 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 1,9% στο 1,53 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1,5% στα 18,10 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,38%, στις 12.604,53 μονάδες, ο S&P αμετάβλητος  στις 1.341,45 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,49% στις 2.887,98 μονάδες.

Μικτή ήταν η εικόνα από τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε με πτώση 0,24% στις 6453 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,57% στις 3157 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει νέα μέτρα που ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει και η χώρα του στο μηχανισμό στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v