Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικουμενικά κέρδη εμπνέει η Apple

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα Q1 της Apple εμπνέουν δυναμική τεχνολογική άνοδο από την Ασία ως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μεγάλη ανάκαμψη ευρωαγορών, πλην Βρετανίας. Κέρδη 2% για τον Nasdaq στην Wall, στο επίκεντρο και η Fed.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Apple ενέπνευσαν δυναμική άνοδο στους τεχνολογικούς κλάδους όλων των χρηματιστηρίων, από την Ασία ως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ωθούν τον δείκτη Nasdaq στην Wall Street σε άνοδο 2%.

Η μεγάλη πτώση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών περιόρισε τις αγοραστικές διαθέσεις και η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια δημιουργεί επιφυλάξεις, αλλά η θετική επίδραση των αποτελεσμάτων του τεχνολογικού κολοσσού είναι εμφανής σε όλο το εύρος του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,47% στις 13.063 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 1,07% στις 1.387 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εκτινάσσεται 1,97% στις 3.020 μονάδες.

Η μετοχή της Apple κερδίζει 10% μετά την ανακοίνωση εκτίναξης των κερδών α΄ τριμήνου 93% χάρη στις πωλήσεις 35,1 εκατομμυρίων iPhone στο α΄ τρίμηνο. Τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού ήταν ανώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.

Την χρηματιστηριακή άνοδο συγκρατεί η ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ κατέγραψαν το Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009. Οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,2% έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,7%.

Στην συνέχεια η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο μηδέν έως 0,25% το επιτόκιο του δολαρίου. Η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα που βρίσκονται από τον Δεκέμβριο 2008. Στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας δεν παρατηρείται αλλαγή της φρασεολογίας ούτε όσον αφορά το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με αγορές ομολόγων ούτε όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, υπάρχουν πολλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις, πέραν της Apple, μεταξύ των οποίων ηη Boeing που ενισχύεται 4%, η Sprint Nextel και η Juniper Networks.

Τα επιχειρηματικά αποτελέσματα υποστήριξαν χθες σε θετικό κλείσιμο το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ στην ενθουσιώδη υποδοχή των αποτελεσμάτων της Apple αποδίδονται και πολλά από τα κέρδη στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η νηνεμία από το μέτωπο της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη βοήθησε περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία στις ευρωαγορές και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

Θετικά πρόσημα επικράτησαν από το πρωί, αλλά μετά το άνοιγμα της Wall Street η άνοδος επιταχύνθηκε. Ο δείκτης FTSE «έμεινε πίσω» εξαιτίας εξαιτίας της ανακοίνωσης εισαγωγής της βρετανικής οικονομίας επισήμως σε ύφεση κι έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 5.719 μονάδες, ενώ ο DAX τερμάτισε με άνοδο 1,73% στις 6.705 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 2,02% στις 3.233 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 0,13% στα 103,42 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού «χάνει» περίπου 4 δολαρια στα 1.640 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v