Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Έτοιμη για νέα χαλάρωση αν χρειαστεί

Αμετάβλητο στο 0% έως 0,25% διατήρησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα το επιτόκιο του δολαρίου, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το '12. Έτοιμοι να λάβουμε νέα μέτρα χαλάρωσης αν χρειαστεί, δήλωσε ο Bernanke.

Fed: Έτοιμη για νέα χαλάρωση αν χρειαστεί
Αμετάβλητο στο 0% έως 0,25% διατήρησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα το επιτόκιο του δολαρίου. Έτσι, τα επιτόκια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα όπου βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας δεν παρατηρείται αλλαγή της φρασεολογίας, όσον αφορά αφενός το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με αγορές ομολόγων κι αφετέρου τις εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ.

Η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Fed, FOMC, έλαβε την απόφαση διατήρησης του επιτοκίου Fed funds στο 0% - 0,25%, με ψήφους εννέα έναντι μιας.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες μεταβολές στο πρόγραμμα ρευστότητας Operation Twist και επαναλαμβάνει ότι τα επιτόκια λογικά θα παραμείνουν στα «πολύ χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται» έως τουλάχιστον τα τέλη του 2014.

Επιπλέον, η Fed προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία το 2012 στο 2,4% - 2,9%, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό την ίδια περίοδο να κυμαίνεται μεταξύ του 1,9% και του 2% έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων 1,4% - 1,8%.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανεργία το 2012 θα διαμορφωθεί στο 7,8%-8% έναντι 8,2%-8,5% προηγουμένως.

Bernanke: Είμαστε έτοιμοι για νέα μέτρα χαλάρωσης αν χρειαστεί

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed Ben Bernanke, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της FOCM.

"Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή για να κάνουμε επιπρόσθετες κινήσεις σε επίπεδο ισολογισμού", ανέφερε.

"Αυτά τα εργαλεία παραμένουν πάνω στο τραπέζι και δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αν η οικονομία έχει ανάγκη αυτήν την επιπρόσθετη στήριξη" πρόσθεσε.

Ο Β. Bernanke τόνισε ότι η Fed έλαβε μια σειρά επιθετικά και ισχυρά μέτρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι οι πρόσφατες πιέσεις έχουν προκληθεί από της αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και αναμένεται να υποχωρήσουν.

Τέλος, υποστήριξε ότι υπάρχει μια ελαφριά βελτίωση στην ευρωπαϊκή κρίση, παραπέμποντας στις κινήσεις της ΕΚΤ, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στη δημιουργία του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v