Ανοδος στο κλείσιμο της εβδομάδας για τη Wall

Με μικρές μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τη νέα πτώση του δολαρίου, τις εκρήξεις στη Μαδρίτη, αλλά και τις θετικές εκτιμήσεις της Intel για τον κλάδο. Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Με μικρές μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τη νέα πτώση του δολαρίου, τις εκρήξεις στη Μαδρίτη, αλλά και τις θετικές εκτιμήσεις της Intel για τον κλάδο. Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στα δυτικά και βόρεια προάστια της Μαδρίτης έλαβαν χώρα το απόγευμα πέντε εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα. Την ευθύνη ανέλαβε η βάσκικη οργάνωση ΕΤΑ.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, που ενισχύθηκαν μόλις κατά 112.000 στις έναντι προσδοκιών της αγοράς για 204.000 νέες θέσεις εργασίας το Νοέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,4%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την παραγωγή θέσεων εργασίας, ως ένδειξη της οικονομικής υγείας των επιχειρήσεων αλλά και ως μέσον ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών, ”ραχοκοκκαλιάς” της οικονομίας των ΗΠΑ.

”Οι μετρήσεις των θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδίως μετά από τις απογοητευτικές μετρήσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αναπάντεχη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας”, σχολιάζει ο Marc Pado, αναλυτής της Cantor Fiztgerald.

Το ευρώ ενισχύθηκε μέχρι και τα 1,34 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε πλέον του 6% μετά από ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρίας ημιαγωγών του κόσμου, που αναφέρεται σε ενίσχυση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, σε ανάλυσή της η Merrill Lynch αναφέρει πως αμφισβητεί το κατά πόσο η Intel μπορεί να παράγει διψήφια ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Texas Instruments σημείωσε και αυτή άνοδο 2%, και η Advanced Micro Devices ”κέρδισε” 3%.

Στο ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται και η μετοχή της IBM (+2%), μετά από δημοσίευμα των New York Times που φέρουν την εταιρία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εξαγοράς με την Levono, την μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας.

Πτώση κοντά στο 2% κατέγραψε και η Nokia, εν μέσω ανησυχιών για τις διοικητικές αλλαγές. Αντίστοιχα υψηλές είναι και οι απώλειες της Alcoa, ύστερα από την υποβάθμιση που δέχτηκε η μετοχή της από την UBS.

Η Εθνική σημείωσε άνοδο 1,15% στα 6,15 δολάρια, πτώση 1,09% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 8,18 δολάρια και η 3Ε σημείωσε άνοδο 0,04% στα 25,70 δολάρια.

O Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10592,21 μονάδες με άνοδο 0,07%, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 2147,96 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,07% στις 1191,17 μονάδες.

Ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,07% στις 4747,9 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε 0,73% στις 3783,51 μονάδες και ο Dax διαμορφώθηκε στις 4208,87 μονάδες με απώλειες 0,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v