Το πετρέλαιο πυροδοτεί την άνοδο στη Wall Street

Διατηρείται το θετικό κλίμα με νέα ενίσχυση των βασικών δεικτών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την ισχνή αγοραστική κίνηση και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικών πωλήσεων αντισταθμίζονται από την έντονη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών. Πάνω από τις 4.200 ο Dax.

Διατηρείται το θετικό κλίμα με νέα ενίσχυση των βασικών δεικτών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την ισχνή αγοραστική κίνηση και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικών πωλήσεων αντισταθμίζονται από την έντονη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Η διολίσθηση των πετρελαϊκών τιμών συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, μετά από χθεσινή υποχώρηση κατά 7,4% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου για σημαντική αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται σε χαμηλό 2,5 μηνών, στα 43,50 δολάρια το βαρέλι στο συμβόλαιο future για παράδοση Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ στο Λονδίνο τιμάται στα 40,50 δολάρια το βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 25.000 στις 349.000 αιτήσεις έναντι προσδοκιών για ηπιότερη αύξηση στις 331.000 αιτήσεις.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των εταιριών λιανικών πωλήσεων, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για την αγοραστική κίνηση στην περίοδο των εορτών, μετά από ενδείξεις μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Ann Taylor Stores, μετά από προειδοποίηση της εταιρίας ότι δεν θα ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία τετάρτου τριμήνου και έτους, μετά από υποχώρηση των πωλήσεων στα καταστήματά της κατά 8,3% το Νοέμβριο. Η μετοχή της εταιρίας υποχωρεί κατά 17% στα 18,50 δολ.

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί η μετοχή της Limited Brands, η οποία υποχωρεί πλέον του 7% σημαντικά μετά από ανακοίνωση της εταιρίας για μείωση πωλήσεων κατά 5% το Νοέμβριο.

Στον αντίποδα, η Wal-Mart ανακοίνωσε ελαφριά ενίσχυση των πωλήσεων κατά 0,7% το Νοέμβριο, ενώ η Costco Wholesale αναφέρει πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της ενισχύθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.619,05 μονάδες με κέρδη 0,32%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,69%, στις 2.152,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,19%, στις 1.193,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, διευρύνουν τα κέρδη τους οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,38% στις 4.753,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,53% στις 3.816,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.219,28 μονάδες με κέρδη 0,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v