Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους

Αν όντως εξασθενούν οι αναπτυξιακές προσδοκίες, κάποιος θα περίμενε ότι αυτό θα αποτελεί κακή είδηση για τις κυκλικές μετοχές. Η Lehman Brothers τονίζει ότι στο παρελθόν αυτή η σχέση ήταν αξιόπιστη. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές υπεραποδίδουν. Ο Philip Coggan αναλύει το παράδοξο και προβλέπει.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η ”ψαλίδα” μεταξύ των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αποτελεί σημάδι ανησυχίας της αγοράς για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, η ”ψαλίδα” μεταξύ των τρίμηνων και των 10ετών επιτοκίων έχει στενέψει από 178 μονάδες βάσης το Μάιο (1,78%) σε 104 μονάδες βάσης.

Η Merrill Lynch τονίζει ότι οι τρεις τελευταίες συρρικνώσεις της καμπύλης αποδόσεων οδήγησαν σε δυσκολίες για τις χρηματαγορές -το 1994-05 (η κρίση του μεξικανικού πέσο), το 1997-98 (η ασιατική κρίση) και το 2000 (η κατάρρευση της ”φούσκας” των dotcoms).

Η καμπύλη αποδόσεων μπορεί να συρρικνωθεί λόγω της ενίσχυσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ) ή λόγω της μείωσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (όπως στην Ευρώπη). Το πρώτο σημαίνει συνήθως ότι οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να οδηγήσουν την οικονομική δραστηριότητα σε επιβράδυνση και το δεύτερο ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη.

Ίσως οι ισχυρότερες ενδείξεις επιβράδυνσης να παρατηρούνται στην Ευρώπη, όπου το ΑΕΠ Γαλλίας και Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν είναι απογοητευτικά όλα τα στοιχεία. Οι καταναλωτικές δαπάνες στην Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Οκτώβριο, για παράδειγμα.

Ωστόσο, αν εξασθενούν οι αναπτυξιακές προσδοκίες, κάποιος θα περίμενε ότι αυτό θα αποτελεί κακή είδηση για τις κυκλικές μετοχές. Η Lehman Brothers τονίζει ότι στο παρελθόν αυτή η σχέση ήταν αξιόπιστη. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές υπεραποδίδουν, παρά τις αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι οι αρνητικές ειδήσεις έχουν απορροφηθεί από την αγορά. Στις προβλέψεις των αναλυτών για τις κυκλικές μετοχές παρατηρούνται ακόμη περισσότερες αναβαθμίσεις παρά υποβαθμίσεις εκτιμήσεων.

Εάν η ισορροπία αναβαθμίσεων/υποβαθμίσεων αντιστραφεί, οι οιωνοί δεν θα είναι καλοί. Η Lehman επισημαίνει ότι ο κλάδος υποαπέδωσε έναντι της αγοράς στις έξι από τις προηγούμενες επτά περιπτώσεις υποβάθμισης των εκτιμήσεων κερδοφορίας του. Με τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές να διαπραγματεύονται με ίδιο Ρ/Ε με αυτό της αγοράς αντί για το συνηθισμένο τους discount, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v