Τα μάκρο διχάζουν τους επενδυτές στη Wall Street

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς η θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ αντισταθμίζεται από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από τον ΟΟΣΑ.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς η θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ αντισταθμίζεται από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από τον ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος γ’ τριμήνου εξέπληξε ευχάριστα τους επενδυτές, καθώς έδειξε σημαντική ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών, με τη βοήθεια του ισχνού δολαρίου.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε με ρυθμό 3,9% στο γ’ τρίμηνο έναντι 3,3% στο β’ τρίμηνο και προηγούμενης εκτίμησης στο 3,8%. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ενίσχυση του ΑΕΠ οφείλεται στην ενίσχυση των εξαγωγών, των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ωστόσο, το κλίμα στην Wall Street ”βάρυνε” μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην οποία αναθεωρεί αρνητικά τις εκτιμήσεις του για τις αναπτυξιακές προοπτικές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, ανησυχίες προκαλεί και η νέα ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών. Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 49,88 δολάρια το βαρέλι στο συμβόλαιο future για παράδοση Ιανουαρίου, στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα ξεπέρασε και το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολ.

Στα επιχειρηματικά νέα, αίσθηση στους αμερικανούς επενδυτές έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Wall Street Journal για ύποπτες δραστηριότητες σε υποκαταστήματα της Bank of New York. Σύμφωνα με την επενδυτική εφημερίδα, η τράπεζα βρίσκεται σε συζήτηση με τις εισαγγελικές αρχές.

Σημαντική ενίσχυση εμφανίζει η μετοχή της Visage Technology, μετά από ανακοίνωση της τεχνολογικής εταιρίας για σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.467,05 μονάδες με απώλειες 0,08%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,07%, στις 2.105,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,07%, στις 1.177,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, μικρές μεταβολές εμφανίζουν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,56% στις 4.723,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,14% στις 3.774,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.156,28 μονάδες με κέρδη 0,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v