Η Wal Mart πιέζει την Wall Street (update)

H προειδοποίηση πωλήσεων της Wal-Mart απογοητεύει τους επενδυτές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους δείκτες της Wall Street να χάνουν τα αρχικά τους κέρδη και να δέχονται πιέσεις. Σε αρνητικό έδαφος και ο γερμανικός δείκτης Dax.

H προειδοποίηση πωλήσεων της Wal-Mart απογοητεύει τους επενδυτές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους δείκτες της Wall Street να χάνουν τα αρχικά τους κέρδη και να δέχονται πιέσεις. Σε αρνητικό έδαφος και ο γερμανικός δείκτης Dax.

Η μεγαλύτερη εταιρία λιανικού εμπορίου στον κόσμο, Wal-Mart, ανακοίνωσε πως η ετήσια ενίσχυση των πωλήσεών της διαμορφώθηκε στο 0,7% το Νοέμβριο, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις της για 2-4%. Η νέα πρόβλεψη της εταιρίας απογοήτευσε τους επενδυτές, ενώ η ύποχώρηση κατά 3,5% στην τιμή της συμπαρασύρει και τον δείκτη Dow Jones.

Tο δολάριο δείχνει να σταθεροποιείται στην παρούσα φάση στην ισοτιμία των 1,32 δολ. έναντι του ευρώ, επίπεδα τα οποία εξυπηρετούν την προσπάθεια μείωσης του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και καθιστούν ελκυστικότερα τα προϊόντα των αμερικανικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 49,44 δολ. το βαρέλι στο ενεργό συμβόλαιο futures στην Νέα Υόρκη, επιδεικνύοντας σταθεροποιητικές τάσεις, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ότι η χώρα θα ενισχύσει σε λίγα χρόνια τις δυνατότητες παραγωγής σε 12,5 εκ. βαρέλια ημερησίως, από 11 εκ. βαρέλια στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, στη Wall Street υπάρχει η προσδοκία ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν επενδυτικούς στόχους, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. ”Πλησιάζουμε στη χρονική στιγμή που όλο αυτό το ρευστό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάπου”, τονίζει ο Akber Khan, της Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ, η UBS ενίσχυσε τις εκτιμήσεις της για την Apple Computers Inc. Επικαλούμενη την ισχυρή ζήτηση για το προϊόν υψηλών περιθωρίων κερδοφορίας iPod καθώς και για τα iMac και τα συνοδευτικά αξεσουάρ. Ο οίκος αναβάθμισε την τιμή-στόχο στα 77 δολ. από 66 δολ.

Τη μετοχή της Apple αναβάθμισε και η Merrill Lynch, σχολιάζοντας πως εκτιμά ότι οι πωλήσεις των iPod θα ανέλθουν στα 4 εκ. συσκευές στο τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.426,05 μονάδες με απώλειες 0,91%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,48%, στις 2.091,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,80%, στις 1.173,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικός έδαφος γύρισαν και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να συρρικνώνει τα κέρδη του στο 0,32%, στις 4.756,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 3.780,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.146,28 μονάδες με απώλειες 0,18%. Νωρίτερα ο γερμανικός δείκτης ενισχυόταν κατά 1,20% σε υψηλό 28 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v