Lex: Επενδυτικός κίνδυνος

Με τι γεμίζουν τις κάλτσες τους οι επενδυτές πριν από τα Χριστούγεννα; Απ’ ό,τι φαίνεται, με κομμάτια κινδύνου. Τις τελευταίες μέρες η επενδυτική δίψα για κερδοσκοπικά εργαλεία έχει εκτιναχθεί - και μάλιστα, σε μια ευρεία γκάμα επενδυτικών επιλογών.

Με τι γεμίζουν τις κάλτσες τους οι επενδυτές πριν από τα Χριστούγεννα; Απ’ ό,τι φαίνεται, με κομμάτια κινδύνου. Τις τελευταίες μέρες η διολίσθηση του δολαρίου έχει τεθεί στο προσκήνιο, με το αμερικανικό νόμισμα να διασπάει τα 1,32 δολ. έναντι του ευρώ για πρώτη φορά την Πέμπτη. Ωστόσο, αυτό που είναι εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι η επενδυτική δίψα για κερδοσκοπικά εργαλεία έχει επίσης εκτιναχθεί - και μάλιστα σε μια ευρεία γκάμα επενδυτικών επιλογών.

Εντός της εβδομάδας, τα spreads των αμερικανικών ομολόγων επενδυτικής αξιολόγησης, των ομολόγων υψηλής απόδοσης και αυτά των αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 1998, όταν η κρίση της LTCM ταρακούνησε τις αγορές. Τα spreads στην Ευρώπη είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα ιστορικά χαμηλά, αλλά έχουν συρρικνωθεί δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ καταγράφουν πολύ καλές αποδόσεις. Επίσης, όπως αναφέρει η StateStreet, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου τα 2/3 των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών έχουν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Αυτό αντανακλά εν μέρει τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η StateStreet επισημαίνει ότι ίσως να απορρέει από την υποχώρηση του δολαρίου. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, αυτή η ανάληψη επενδυτικού κινδύνου ίσως αντιστραφεί σε περίπτωση αντιστροφής της τροχιάς του αμερικανικού νομίσματος. Στην παρούσα φάση δεν συντρέχουν λόγοι να προσδοκούμε κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως, ενισχύεται συνεχώς η πεποίθηση ότι η πτωτική τροχιά του δολαρίου θα συνεχιστεί. Ωστόσο, η ιστορία της LTCM καταδεικνύει ότι η ισχυρή ομοφωνία της αγοράς προς μια κατεύθυνση είναι επικίνδυνο πράγμα - ιδίως όταν τα hedge funds ενισχύουν τα επίπεδα μόχλευσης, όπως φαίνεται ότι κάνουν τώρα, σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Οι επενδυτές που επιθυμούν να σπεύσουν τώρα στον κίνδυνο θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v