Προάγγελος ευρωπαϊκών στεναγμών

Τα μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία, την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την παραμονή των τιμών των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα, είναι απογοητευτικά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα ποσοστό αυτών των ανησυχιών είτε στις εκτιμήσεις των αναλυτών, είτε στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο Philip Coggan αναλύει τα δεδομένα.

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Η πτώση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ιfo ήταν η τελευταία ένδειξη ότι ο ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να χάνουν την ορμητικότητά τους. Η ισχυρή πτώση του δείκτη των τάσεων της βρετανικής βιομηχανικής συνομοσπονδίας καταδεικνύει πως ούτε η Αγγλία αποτελεί εξαίρεση.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις απέδωσαν την απαισιοδοξία τους στην ενίσχυση του ευρώ και αμέσως μετά, το ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά, στα 1,32 δολάρια. Η πετρελαϊκή τιμή, ένας ακόμη παράγοντας που αναφέρεται στο Ifo, μπορεί να έχει υποχωρήσει από τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ αλλά παραμένει άβολα υψηλή. Στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολογιών στο 3,8% υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω επιβραδυμένη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές αρχές για να δώσουν ερεθίσματα στην οικονομία. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι ήδη μεγαλύτερα σε κάποιες χώρες, από αυτά που περιγράφονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως δεν θα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλότερα από τους στόχους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα ποσοστό αυτών των ανησυχιών είτε στις εκτιμήσεις των αναλυτών, είτε στις χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με την Dresdner Kleinwort Wasserstein, οι προβλέψεις για την επιχειρηματική κερδοφορία έχουν αναβαθμιστεί κατά 1% μόνο τον τελευταίο μήνα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έχει ενισχυθεί κατά 7,5% μέχρι στιγμής στο έτος ή κατά 7,9% εάν εξαιρεθεί η Αγγλία.

Οι αγορές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν βοηθηθεί από την προσαρμοστικότητα των ανακοινωμένων εταιρικών κερδών εφέτος. Ούτε το ευρώ ούτε οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων φαίνονται να έχουν επηρεάσει την κερδοφορία. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς φαίνονται να έχουν επωφεληθεί από την δύναμη του παγκοσμίου εμπορίου για εφέτος αλλά έχουν ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια να μειώσουν τα κόστη τους. Τα αποτελέσματα είναι θετικά για τα περιθώρια κερδοφορίας αλλά άσχημα για την καταναλωτική ζήτηση.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν ενισχυθεί επίσης από την άποψη ότι οι αποτιμήσεις είναι φθηνότερες, από πλευράς Ρ/Ε έναντι των αμερικανικών. Επίσης, υπάρχει η ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πάρει σοβαρά την αναδιάρθρωση και ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα επιστρέψουν χρήματα στους μετόχους.

Κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν θα βοηθήσει τις μετοχές ωστόσο, εάν οι επισκοπήσεις προαναγγείλουν ότι το 2005 θα είναι μια στάσιμη χρονιά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v