Lex: Πώς ”φουσκώνουν” οι αποτιμήσεις

H χρηματιστηριακή εταιρία Piper Jaffrey, ανακαλύπτοντας δική της μέθοδο, διπλασίασε την τιμή-στόχο για τη μετοχή του κολοσσού των ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple Computers, με αποτέλεσμα η μετοχή να γράψει κέρδη 11%. Ο Lex αποκαλύπτει τη... μεθοδολογία.

Όσοι ασχολούνται με την παράλογη ευφορία, ίσως θα ήθελαν να ρίξουν μια ματιά στην περίπτωση της Apple Computer. H μετοχή της, η οποία πλέον έχει τριπλασιάσει την τιμή της μέσα στο έτος, εκτινάχθηκε κατά 11% αμέσως μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων κερδοφορίας της για το 2006 από τη χρηματιστηριακή Piper Jaffrey, η οποία διπλασίασε την τιμή-στόχο της από τα 52 στα 100 δολάρια. Οι προβλέψεις κερδοφορίας του αναλυτή είναι κατά 2/5 υψηλότερες από τους υπόλοιπους αναλυτές της Wall Street. H αμέσως επόμενη υψηλότερη τιμή-στόχος είναι στα 65 δολάρια.

Δεν υπάρχει κάτι στραβό σε αυτή καθ’ εαυτή την κίνηση του αναλυτή. Οι αναλυτές υποτίθεται ότι αναζητούν και βρίσκουν αποκλειστικές πληροφορίες και ορισμένες φορές κάνουν ιδιαίτερα ενισχυμένες εκτιμήσεις. Η Piper πιστεύει ότι ανακάλυψε ένα ”χρυσό φαινόμενο”.

Σύμφωνα με την έρευνα της χρηματιστηριακής σε 200 χρήστες του iPod, οι οπαδοί της συσκευής τσέπης για αναπαραγωγή μουσικής θεωρείται πιθανό να αγοράσουν και άλλα προϊόντα της Apple, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη της εταιρίας. Μετά, η Piper πήρε τις ”φουσκωμένες” εκτιμήσεις της, τις πολλαπλασίασε με το μέσο P/E της Apple των τελευταίων τριών ετών -ένα βασιλικό 44- και ιδού ο μαγικός στόχος των 100 δολαρίων.

Η ουσία αυτής της ανάλυσης είναι ένα ζήτημα. Ακόμη πιο ανησυχητικό από την πρόσφατη ενίσχυση των αποτιμήσεων των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου είναι το ότι παρατηρείται μια επιστροφή ”φούσκας” στην ατμόσφαιρα, καθώς ο ενθουσιασμός ξεπερνά τα πραγματικά γεγονότα.

Τo iPod, οι πωλήσεις του οποίου πενταπλασιάστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία. Θα κυριαρχήσει όμως στις νέες αγορές;

Αξίζει να θυμηθούμε το 1998, όταν ο αναλυτής του κλάδου του Ιnternet, Henry Blodget, προέβλεψε ότι οι μετοχές της Amazon θα διπλασιάζονταν. Το έκαναν, για λίγο. Σήμερα όμως, διαπραγματεύονται σε μικρότερη από τη μισή τιμή-στόχο που είχε θέσει.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v