Προβληματίζει τη Wall Street η Intel

Πιέσεις στον δείκτη των μετοχών των εταιριών υψηλής τεχνολογίας επιφέρει η νέα υποβάθμιση της Intel, σε μια χρονική στιγμή που η αδυναμία του δολαρίου έναντι του ευρώ ανησυχεί τους αμερικανούς επενδυτές.

Πιέσεις στον δείκτη των μετοχών των εταιριών υψηλής τεχνολογίας επιφέρει η νέα υποβάθμιση της Intel, σε μια χρονική στιγμή που η αδυναμία του δολαρίου έναντι του ευρώ ανησυχεί τους αμερικανούς επενδυτές.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος ”σκαρφάλωσε” στα 1,3073 δολ. επίπεδα που αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ, λόγω ενίσχυσης των κερδοσκοπικών θέσεων για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου αλλά και δηλώσεων ρώσου κεντρικού τραπεζίτη για ενίσχυση των ρωσικών αποθεμάτων του ευρώ.

Στις πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα συνηγορούν και δηλώσεις κινέζων οικονομικών αξιωματούχων, ότι προχωρούν σε κινήσεις αποδέσμευσης του κινεζικού γουάν από το δολάριο, το οποίο υποχωρεί έναντι όλων των βασικών νομισμάτων των συναλλαγματικών αγορών.

Ανησυχίες προκαλεί και η εμμονή των πετρελαϊκών τιμών κοντά στα επίπεδα των 49 δολ. το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στο ενεργό συμβόλαιο future διαμορφώνεται στα 48,84 δολ. το βαρέλι, με οριακή ενίσχυση.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις αναμένεται να δεχτεί η μετοχή της Intel, συμπαρασύροντας τον κλάδο των μετοχών υψηλής τεχνολογίας σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω ”ειδικού βάρους”, μετά από νέα υποβάθμιση της μετοχής, από την Credit Suisse First Boston.

Ο επενδυτικός οίκος υποβάθμισε τη σύστασή του για τη μετοχή σε ”underperform”, ακολουθώντας δυο ακόμη υποβαθμίσεις από αναλυτές σε δυο συνεχόμενες ημέρες, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η CSFB υποβάθμισε επίσης τις μετοχές των On Semiconductor και Fairchild Semiconductor, επικαλούμενη την αναμενόμενη επιβράδυνση στον κλάδο των ημιαγωγών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.491,05 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,13%, στις 2.082,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,09%, στις 1.176,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,34% στις 4.749,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,56% στις 3.795,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.142,28 μονάδες με κέρδη 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v