ΗΠΑ: Ο Bush ανεβάζει τον πήχυ του δημόσιου χρέους

Ο Πρόεδρος George W. Bush προσυπέγραψε και επικύρωσε την αύξηση του ορίου του κυβερνητικού χρέους των ΗΠΑ σε 8.180 δισ. δολ., σε μια κίνηση που κρίθηκε αναγκαία για τη διατήρηση της ικανότητας δανεισμού της κυβέρνησης, για τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων.

των Edward Alden, Holly Yeager και Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Ο Πρόεδρος George W. Bush προσυπέγραψε και επικύρωσε την αύξηση του ορίου του κυβερνητικού χρέους των ΗΠΑ σε 8.180 δισ. δολ., σε μια κίνηση που κρίθηκε αναγκαία για τη διατήρηση της ικανότητας δανεισμού της κυβέρνησης, για τη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων.

Ο Οίκος των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη το βράδυ την ενίσχυση του χρεωστικού ορίου κατά 800 δισ. δολ., απορρίπτοντας τις προτάσεις των Δημοκρατικών να συνοδευτεί η ψήφιση από νέους περιορισμούς που θα σχεδιαστούν για να αποτρέψουν το Κογκρέσο από περαιτέρω διεύρυνση του χρέους.

Το ψήφισμα του Οίκου, το οποίο ακολούθησε την έγκριση της Γερουσίας, αποτρέπει τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των χρεών της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου ότι δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις δαπάνες, τη στιγμή που συνεχίζουν να πιέζουν για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η Nancy Pelosi, μέλος του Οίκου, σχολίασε ότι πρόκειται για την τρίτη ενίσχυση του χρεωστικού ορίου -το οποίο έχει ενισχυθεί έτσι πλέον των 2.000 δισ. δολ.- από τη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία της χώρας ο κ. Bush. ”Αυτό συμβαίνει λόγω των απερίσκεπτων φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες δεν βοηθούν την ανάπτυξη της οικονομίας”, δήλωσε.



Το ερωτηματικό για το χρέος έχει τεθεί εδώ και μήνες, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ανέβαλαν την ψηφοφορία μέχρι τώρα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν τη δημόσια συζήτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εντός της προηγούμενης εβδομάδας, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αναγκάσθηκε να αναβάλλει την σχεδιασμένη δημοπρασία για χρεόγραφα μηνιαίας ωρίμανσης, λόγω του ”ταβανιού” στο χρέος.

Οι αυξήσεις των δαπανών από την κυβέρνηση Bush, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις και την ισχνή οικονομική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε έλλειμμα της τάξης των 415 δισ. δολ. για εφέτος, στο 3,6% του Α.Ε.Π. Τα μη κομματικά στελέχη του τμήματος Προϋπολογισμού εκτιμούν πως αυτό θα μειωθεί στα 311 δισ. δολ. μέχρι το 2009, βάσει της τρέχουσας φορολογικής νομοθεσίας. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, δεν θα πραγματοποιηθεί η δέσμευση του Προέδρου για μείωση του ελλείμματος κατά το ήμισυ στην επόμενη πενταετία.

Ο ρυθμός ενίσχυσης των δαπανών στη διάρκεια της θητείας του κ. Bush έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντίστοιχες αυξήσεις των τεσσάρων προηγούμενων Προέδρων. Οι πραγματικές δαπάνες έχουν ενισχυθεί κατά ετήσιο μέσο όρο της τάξεως του 5,1% κατά τη διάρκεια της θητείας του, εν συγκρίσει με αντίστοιχο ποσοστό 1,5% στη θητεία του Bill Clinton και 1,9% σε αυτή του George H. W. Bush.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v