Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Η Federal Reserve έδωσε κάποιες ενδείξεις τόσο στους ”ταύρους” όσο και στις ”αρκούδες” της αγοράς των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα επιτόκια της Fed ενισχύθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το πολυφορεμένο σενάριο της μετριασμένης απομάκρυνσης των επιπέδων ”συναγερμού” των αμερικανικών επιτοκίων.

Η Federal Reserve έδωσε κάποιες ενδείξεις τόσο στους ”ταύρους” όσο και στις ”αρκούδες” της αγοράς των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων. Ωστόσο, το ευρύτερο μήνυμα ήταν η σταθερότητα.

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα επιτόκια της Fed ενισχύθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το πολυφορεμένο σενάριο της μετριασμένης απομάκρυνσης των επιπέδων ”συναγερμού” των αμερικανικών επιτοκίων.

Για τους ”ταύρους” η Fed έδειξε ξεκάθαρα πως παρά τις αναταράξεις νωρίτερα στο έτος και την ισχυρή άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, δεν ανησυχεί για πληθωριστικές πιέσεις. Η πεποίθησή της πως ”οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν περιορισμένες” ενδέχεται να σημαίνει πως το ανώτατο επίπεδο της παρούσας ενισχυτικής φάσης των επιτοκίων θα είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι περιμένει η αγορά.

Ωστόσο, όταν άρχισε να ενισχύει τα επιτόκια η Fed τον Ιούνιο, δεν το έκανε για να απομακρύνει την πληθωριστική απειλή. Η σκοπιμότητα ήταν να επιστρέψουν σε πιο ”φυσιολογικά” επίπεδα μετά από περίοδο επιπέδων συναγερμού, λόγω απειλών προς την αμερικανική οικονομία.

Στον αντίποδα, η Fed αναφέρεται σε ”μέτρια” ενίσχυση της παραγωγής, παρά τις υψηλές ενεργειακές τιμές. Οι ”αρκούδες” των δεκαετών ομολόγων παρηγορούνται από την πεποίθηση ότι η οικονομική αποδοτικότητα κρίνεται επαρκής για να συνεχίσει η Fed να ενισχύει τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι η Fed θα τηρήσει περίοδο παύσης των κινήσεων στη νομισματική πολιτική, για να εκτιμήσει τις επιδράσεις των έως τώρα αυξήσεων. Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, τα επιτόκια λογικά θα κινηθούν προς τα πιο ”φυσιολογικά” επίπεδα του 3%-4,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να αποφασίσουν με κάποια δόση βεβαιότητας σε ποιο σημείο αυτού του εύρους θα ολοκληρωθεί η φάση ενίσχυσης των επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v