Οι πανίσχυρες τράπεζες cajas της Ισπανίας

H Ισπανία δεν είναι μόνο μια κατακερματισμένη τραπεζική αγορά, αλλά εμφανίζει και τάση αντίστροφη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς οι τράπεζες αποταμιεύσεων cajas ενισχύουν συνεχώς τα μερίδια αγοράς τους, τα διοικητικά τους συμβούλια διορίζονται από συνελεύσεις εργαζομένων και πελάτες, ενώ δεν μπορούν να εξαγορασθούν.

του Phil Betts

Οι τραπεζίτες που παραπονούνται για τις ελάχιστες ευκαιρίες για διασυνοριακές συγχωνεύσεις, συχνά αναφέρονται στις κατακερματισμένες αγορές στη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμη μεγάλη κατακερματισμένη αγορά στην Ευρώπη, που τυγχάνει πολύ λιγότερης προσοχής - η Ισπανία.

Οι 46 αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας, οι επονομαζόμενες cajas, αντιστοιχούν στο ήμισυ του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και περιορίζουν τις δυνατότητες ενοποίησης, καθώς είναι ιδιωτικά ιδρύματα που δεν μπορούν να πουληθούν ή να αγορασθούν. Οι συνελεύσεις τους, οι οποίες διορίζουν τα διοικητικά συμβούλια, αποτελούνται από πελάτες, εργαζόμενους και τοπικές πολιτικές παρατάξεις.

Μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται ως καλοήθες φαινόμενο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και βοηθάει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου κυριαρχίας των μεγάλων εμπορικών τραπεζικών ιδρυμάτων SCH και BBVA. Όμως, η αυξανόμενη ισχύ τους και η μικρή τους αξιοπιστία εγείρουν ερωτηματικά.

Η La Caixa της Καταλονίας, η μεγαλύτερη τράπεζα αποταμιεύσεων της Ισπανίας, είναι στενά συνδεδεμένη με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας και έχει συμμετοχές και μέλη στα διοικητικά συμβούλια σε περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ισπανικό χρηματιστήριο. Πρόσφατα, εξεδίωξε τον πρόεδρο της Repsol, του πετρελαϊκού ομίλου, ενώ είναι σε θέση να αλλάζει τις συνθήκες σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η δημοτικότητά τους αλλά και οι πολιτική τους επιρροή προστατεύουν τις cajas από τις αλλαγές. Τα μερίδια αγοράς τους έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’70 και έχουν τη φήμη φιλικότερων υπηρεσιών από τις SCH και BBVA, οι οποίες κλείνουν υποκαταστήματα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v