Φθίνει ο έρωτας ευρωπαϊκών εταιριών με Wall Street

Η εισαγωγή στο NYSE αποτελούσε κάποτε σύμβολο επιχειρηματικής ”επιτυχίας” για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η νομοθεσία Sarbanes-Oxley προκαλεί αναθεώρηση των σχεδίων τους, καθώς τα κόστη ξεπερνούν τα οφέλη της εισαγωγής. Πλην όμως, ανακαλύπτουν πως η απομάκρυνση είναι δυσκολότερη από την εισαγωγή...

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτελούσε κάποτε σύμβολο επιχειρηματικού ”ανδρισμού” για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όταν οι εταιρίες ήθελαν να υποδηλώσουν ότι τα έχουν καταφέρει στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, έσπευδαν στις ΗΠΑ για να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στην πιο μεγάλη πηγή επενδυτικών κεφαλαίων.

Στις περιόδους των ”παχιών αγελάδων” τα στελέχη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πήγαιναν στη Wall Street για να χτυπήσουν το κουδούνι που σημαίνει την έναρξη των συναλλαγών και αμέσως μετά το ντεμπούτο έσπευδαν στις οικονομικές εκπομπές για να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η πιθανή ανταμοιβή που τους υπόσχονταν οι κυνηγοί προμηθειών - τραπεζίτες επενδύσεων ήταν μια ενίσχυση της αξιολόγησης της μετοχής τους, η πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη επενδυτική βάση και πιθανά κεφάλαια για εξαγορές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αμφισβητεί έντονα την αξίας μιας δεύτερης εισαγωγής στη Wall Street.

O καταλύτης της μεταστροφής του κλίματος στην Ευρώπη είναι η νομοθεσία εταιρικής διακυβέρνησης Sarbanes-Oxley, που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Enron και έχει προκαλέσει την αργοπορημένη κατακραυγή των ευρωπαϊκών εταιριών.

Σε μια χρονική στιγμή που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με τα νέα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, πολλές αναφέρουν πως οι υπερβολικές απαιτήσεις της συμμόρφωσης με τους Sarbanes-Oxley είναι μια επιβάρυνση που καθιστά τα κόστη της εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο μεγαλύτερα των κερδών.

”Εάν γνωρίζαμε ότι θα θεσπίζονταν τέτοια νομοθεσία, δεν θα πηγαίναμε στις ΗΠΑ εξαρχής”, τονίζει ένας οικονομικός διευθυντής εταιρίας που συμμετέχει στον FTSE-100. Ωστόσο, ενώ οι Ευρωπαίοι επανεξετάζουν την εισαγωγή τους στο αμερικανικό χροματιστήριο, αυξάνεται και ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών που επενδύουν έξω από την εγχώρια αγορά τους.

Στο παρελθόν, πολλοί Αμερικανοί θεσμικοί δεν μπορούσαν να επενδύσουν στο εξωτερικό, λόγω συμφωνιών που είχαν κάνει με τους πελάτες τους.

Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί αποτελούν πλέον παρελθόν. ”Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εισηγμένος στη Wall Street για να έχει πρόσβαση στις επενδύσεις των Αμερικανών θεσμικών” εξηγεί ο Mike Lynch, διευθύνων σύμβουλος της Autonomy, μιας βρετανικής εταιρίας λογισμικού που σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον Nasdaq εντός του 2005.

Ωστόσο, πολλές εταιρίες θα ανακαλύψουν ότι η απομάκρυνση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη πιο δύσκολη, ωστόσο, είναι η διακοπή της καταχώρησης στην Securities and Exchange Commission.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των Αμερικανών μετόχων στην εταιρία θα μειωθεί κάτω από τους 300, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διακοπή της διαδικασίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v