Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 1% στην Wall Street λόγω της S&P

Χάνει τα κέρδη που μάζευε όλη την εβδομάδα η Wall, μετά τις πληροφορίες για πολλαπλές υποβαθμίσεις από τον οίκο S&P και τις εξελίξεις στο ελληνικό PSI. "Πτωτικό" κλείσιμο ευρωαγορών, απώλειες στο ευρώ, άνοδος spreads.

Οι φήμες για επικείμενη υποβάθμιση "πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών" από την S&P, η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό PSI και η μείωση κερδών 23% της J. P. Morgan προκαλούν τριγμούς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και σβήνουν όλα τα εβδομαδιαία κέρδη της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,87% στις 12.363 μονάδες, ο S&P 0,9% στις 1.284 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,78% στις 2.704 μονάδες.

Κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ευρωπαϊκών συναλλαγών, «κυκλοφόρησε» στις αγορές η φήμη ότι ο οίκος S&P θα υποβαθμίσει σήμερα "διάφορες χώρες της ευρωζώνης". Η φήμη προκάλεσε απώλειες στις ευρωαγορές και την Wall Street, η οποία κινείτο μέχρι εκείνη την ώρα σταθεροποιητικά.

Προκάλεσε επίσης άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών και έντονες πιέσεις στο ευρώ, που κινείται 1% χαμηλότερα στο 1,2699 δολ.

Κι άλλες δυσμενείς ανακοινώσεις επιβάρυναν τις αμερικανικές συναλλαγές. Η μετοχή της J.P. Morgan εμφανίζει πτώση 2,3% μετά την ανακοινωση ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,72 δισ. δολ., στα 90 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 93 σεντς ανά μετοχή που περίμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Πάντως, στο σύνολο του 2011, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας αυξήθηκαν 9% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ στα 19 δισ. δολάρια.

Δυσμενής είναι η επίδραση και ορισμένων στατιστικών ανακοινώσεων, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε αισθητά κατά 10,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο. Θεωρείται πιθανό οι οικονομολόγοι να χαμηλώσουν τις εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο κατόπιν της εκτίναξης του ελλείμματος.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Δεκέμβριο μειώθηκε ανεπαίσθητα 0,1%, όσο περίμεναν και αναλυτές, μετά την άνοδο 0,7% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην συνέχεια πάντως ανακοινώθηκε βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής ψυχολογίας τον Ιανουάριο στο 74 από 70 περίπου.

Από το επιχειρηματικό πεδίο στην Wall Street, στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών επιχειρήσεων, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Delta Air Lines, η U.S. Airways Group και το private-equity, TPG Capital, προωθούν έκαστη προσφορά εξαγοράς της χρεοκοπημένης AMR Corp. (+12,5%).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες με άνοδο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς εμφανίζονται ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη. Χθες η Ισπανία απόλαυσε μείωση επιτοκίων σε δημοπρασία, ενώ σήμερα η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων. Επιπλέον, το επιτόκιο για την πώληση των 3τών τίτλων μειώθηκε σημαντικά.

Ωστόσο τα ευρωπαϊκά κέρδη διολίσθησαν μετά την φήμη για επικείμενη υποβάθμιση από την S&P.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 5.637 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,58% στις 6.143 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,11% στις 3.196 μονάδες.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη. Τα συμβόλαια του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά γύρω από τα 99 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί 7 δολάρια περίπου στα 1.640 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v