Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγωσαν τις αγορές οι απειλές υποβάθμισης της S&P

Πτώση στις μετοχές, άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων και πιέσεις στο ευρώ, συνθέτουν το κοκτέιλ μολότοφ στις αγορές. Στο προσκήνιο οι πληροφορίες ότι η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποβαθμιστούν σήμερα από την S&P.

Πάγωσε τις αγορές η είδηση ότι η S&P θα ανακοινώσει σήμερα υποβαθμίσεις ευρωπαϊκων χωρών. Λίγο αργότερα πληροφορίες από τη Γαλλία ανέφεραν ότι η χώρα πρόκειται να αποχαιρετίσει το πολύτιμο "ΑΑΑ"

Στο άκουσμα της πληροφορίας, τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια τα οποία έως τότε κινούνταν σε θετικό έδαφος γύρισαν αρνητικά. Οι μετοχές και το ευρώ υποχώρησαν ενώ τα ομολόγα άρχισαν να πέφτουν ανοίγοντας την ψαλίδα (spread) από τα γερμανικά.

Σύμφωνα με τους FT oι χώρες που αναμένεται να υποβαθμιστούν από την S&P είναι η Γαλλία και η Αυστρία. Οι δύο χώρες θα υποβαθμιστούν κατά μια βαθμίδα σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ".

Αμέσως ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,76% στις 5.619 μονάδες, ο DAX εμφανίζει πτώση 0,69% στις 6.137 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,2% στις 3.194 μονάδες.

H διαφορά του ισπανικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (spread) αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στις 353, το spread του γαλλικού 10ετούς 7 μονάδες βάσης στις 129 και το spread του βελγικού 18 μονάδες βάσης στις 242. Πάνω από τις 500 μονάδες βάσης κινείται εκ νέου το spread του ιταλικού δεκαετούς.

Οι σημαντικές πιέσεις στα ομόλογα προκάλεσαν, σύμφωνα με traders, και τις εσπευσμένες αγορές ιταλικών και ισπανικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κοκκίνησε η Wall Street

Στις φήμες επικείμενης υποβάθμισης «πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών» προστέθηκε νωρίτερα και η ανακοίνωση για μείωση κερδών 23% από την J.P. Morgan Chase & Co. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,87% στις 12.363 μονάδες, ο S&P 0,9% στις 1.284 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,78% στις 2.704 μονάδες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο οίκος αξιολογήσεων S&P θα υποβαθμίσει σήμερα "διάφορες χώρες της ευρωζώνης". Διευκρινίζεται ότι η Γερμανία δεν θα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που θα υποβαθμιστούν.

Η μετοχή της J.P. Morgan εμφανίζει πτώση 2,3% μετά την ανακοινωση ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,72 δισ. δολ., στα 90 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 93 σεντς ανά μετοχή που περίμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Πάντως, στο σύνολο του 2011, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας αυξήθηκαν 9% και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ στα 19 δισ. δολάρια.

Δυσμενής είναι η επίδραση και των στατιστικών ανακοινώσεων, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε αισθητά κατά 10,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο.

Θεωρείται πιθανό οι οικονομολόγοι να χαμηλώσουν τις εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο κατόπιν της εκτίναξης του ελλείμματος.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Δεκέμβριο μειώθηκε ανεπαίσθητα 0,1%, όσο περίμεναν και αναλυτές, μετά την άνοδο 0,7% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Από το επιχειρηματικό πεδίο στην Wall Street, στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών επιχειρήσεων, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Delta Air Lines, η U.S. Airways Group και το private-equity, TPG Capital, προωθούν έκαστη προσφορά εξαγοράς της χρεοκοπημένης AMR Corp. (+12,5%).

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες με άνοδο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς εμφανίζονται ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Χθες η Ισπανία απόλαυσε μείωση επιτοκίων σε δημοπρασία, ενώ σήμερα η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων. Επιπλέον, το επιτόκιο για την πώληση των 3τών τίτλων μειώθηκε σημαντικά.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά γύρω από τα 99 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί 7 δολάρια περίπου στα 1.640 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v