Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P βγάζει το τσεκούρι των υποβαθμίσεων

Υποβάθμιση της Γαλλίας κατά μια μονάδα από τον οίκο S&P επιβεβαιώνει η γαλλική κυβέρνηση. Με κόψιμο έως και δυο βαθμίδων απειλούνται Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία από την S&P. "Γλιτώνει" η Γερμανία.

Η S&P βγάζει το τσεκούρι των υποβαθμίσεων
O oίκος αξιολόγησης S&P θα υποβαθμίσει τη Γαλλία, μετέδωσαν γαλλικοί τηλεοπτικοί σταθμοί την Παρασκευή, επικαλούμενοι κυβερνητική πηγή. To γεγονός επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Baroin δηλώνοντας ότι η Γαλλία παραμένει ισχυρή χώρα.

Η είδηση προκαλεί κάθετες απώλειες στα χρηματιστήρια και το ευρώ, που κινείται 1% χαμηλότερα στο 1,2699 δολ.

Σύμφωνα με τους FT, oι χώρες που αναμένεται να υποβαθμιστούν από την S&P είναι η Γαλλία και η Αυστρία. Οι δύο χώρες θα υποβαθμιστούν κατά μια βαθμίδα σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ", αφήνοντας την Γερμανία μόνη χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ από εκείνες που έχουν την «αναδοχή» του ταμείου διασώσεων European Financial Stability Facility.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι η S&P θα υποβαθμίσει σήμερα "διάφορες χώρες της ευρωζώνης", επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης. 

Αναλυτές στο MarketWatch μιλούν για υποβάθμιση της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με την Les Echos, ο οίκος θα υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία  αλλά την Γαλλία κατά μία.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, η Γερμανία δεν θα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που θα υποβαθμιστούν, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ούτε η αξιολόγηση της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η S&P τοποθέτησε στον προθάλαμο υποβάθμισης (CWN) 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει και το EFSF.

Η S&P ανέφερε τότε ότι σε περίπτωση υποβάθμισης, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα έχαναν μόνο μια βαθμίδα, ενώ οι υπόλοιπες εννιά χώρες, ανάμεσα τους και η Γαλλία, μπορεί να έχαναν ως και δύο βαθμίδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v