Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε πάνω από τις 11.000 μονάδες ο Dow

Οι ενέσεις ρευστότητας από ΕΚΤ και BOE καθώς και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική άνοδο τη Wall. Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο.

Οι ενέσεις ρευστότητας από ΕΚΤ και BOE καθώς και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ οδήγησαν σε τρίτη διαδοχική άνοδο τη Wall. Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στις αγορές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των ετήσιων δανείων στις τράπεζες και του νέου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας η οποία αποφάσισε την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 75 δισ. λίρες.

Παράλληλα, εντός των ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000, οριακά πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000 αιτήσεων ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης από τους αναλυτές.

Όπως σημείωσε ο αναλυτής της Janney Montgomery Scott, Mark Luschini, «Τον τελευταίο καιρό ανακοινώθηκαν ορισμένα οικονομικά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι έτοιμη να πέσει από τον γκρεμό ενώ η σημερινή απόφαση λήψης μέτρων ρευστότητας από την ΕΚΤ, ξυπνά ελπίδες ότι επιτέλους κάτι κινείται στις αγορές».

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, παραμένει στο προσκήνιο η ενδεχόμενη εξαγορά της Yahoo από την Microsoft, με την μετοχή της πρώτης ωστόσο να σημειώνει σημαντική πτώση 2,7%.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Apple υποχώρησε 1% στην πρώτη συνεδρίαση μετά την είδηση του θανάτου του ιδρυτή της εταιρίας, Steve Jobs. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές βλέπουν με επιφύλαξη το μέλλον της Apple μετά την απώλεια του βασικότερου στελέχους της, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 80 δολ. σημειώνοντας άνοδο 3,2% στα 82,28 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα ανοδικά κινήθηκε σήμερα και η τιμή του χρυσού στα 1.651 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 4,2%, στα 0,63 σεντς ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,6%, στα 17,58 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,68%, στις 11.123,33 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,83%, στις 1.164,97 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1.88%, στις 2.506,82 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ευνοϊκά επέδρασαν και οι ενδείξεις ευρωπαϊκού συντονισμού για την επίλυση της κρίσης, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso, που τόνισε ότι η Ε.Ε. θα προτείνει τη συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών, με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, "ώστε να ξεφορτωθούν τα τοξικά προϊόντα που τυχόν διαθέτουν".

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με εκτίναξη 3,71% στις 5.291,26 μονάδες, ο DAX με άνοδο 3,15% στις 5.645,25 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 3,41% στις 3.075,37 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v