”Με το δεξί ” μπήκε η Wall στον Οκτώβρη

Σε μίνι ράλι εξελίχθηκε για τη Wall Street η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τις τεχνολογικές μετοχές να κλέβουν και πάλι την παράσταση και να οδηγούν υψηλότερα των 1.900 μονάδων το Nasdaq, ενώ ανοδικά κινήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του Dow. ”Σκιά” το πετρέλαιο, υπερέβη το φράγμα των 50 δολαρίων.

Σε μίνι ράλι εξελίχθηκε για τη Wall Street η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, με τις τεχνολογικές μετοχές να κλέβουν και πάλι την παράσταση και να οδηγούν υψηλότερα των 1.900 μονάδων το Nasdaq, ενώ ανοδικά κινήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών του Dow.

Πιο συγκεκριμένα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της PeopleSoft, ύστερα από την απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου της. Οι χειρισμοί του τέως CEO είχαν γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής και τη θέση του καταλαμβάνει ο νυν Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας. Σημειώνεται ότι η PeopleSoft αντιμετωπίζει επιθετική εξαγορά από την ανταγωνίστρια Oracle, η μετοχή της οποίας επίσης σημείωσε άνοδο.

Κέρδη σημείωσαν ακόμα οι μετοχές των Applied Materials και Novellus Systems κατόπιν της αναβάθμισής τους σε overweight, από την JP Morgan.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε και η μετοχή της Merck, ύστερα από την σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν οι τίτλοι της εταιρίας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο δείκτης τάσεων στη βιομηχανία (ISM) διαμορφώθηκε στο 58,5 το Σεπτέμβριο από 59 τον προηγουμένου μήνα, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 58,3.

Εξάλλου, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν άνοδο 0,4%.

Ωστόσο, στο 94,2 διαμορφώθηκε ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan για το μήνα Σεπτέμβριο, με την αρχική μέτρησή του να διαμορφώνεται στο 95,8 και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί τελικώς στο 96.

Εξάλλου, υψηλότερα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι διαμορφώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού, παρά την απόφαση των Νιγηριανών ανταρτών να μην επιτεθούν στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία του κράτους και να προχωρήσουν σε ”διαπραγματεύσεις” με την κυβέρνηση. Αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων εκφράζουν πάντως την απαισιοδοξιά τους για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την νέα άνοδο του πετρελαίου στις ανησυχίες που εκφράζονται για την επάρκεια της προσφοράς, αλλά και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Στις 10.192 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow (1,11%), ενώ κέρδη ύψους 2,39% σημείωσε ο Nasdaq, στις 1.942 μονάδες.

Κέρδη 1,52% για τον S&P, στις 1.131 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,07%, στα 4,72 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 1,8%, στα 6,8 δολάρια.

Κέρδη 1,95%, για το δικαίωμα της 3Ε, στα 21,46 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v