G7, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον συγκεντρώνονται οι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη για τις συνόδους της G7, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την αξία του κινεζικού γιουάν και τις απαλλαγές των διεθνών χρεών να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

G7, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον
Στην Ουάσιγκτον συγκεντρώνονται οι υπουργοί Οικονομικών του πλανήτη για τις συνόδους της G7, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την αξία του κινεζικού γιουάν και τις απαλλαγές των χρεών αναπτυσσόμενων κρατών να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Από την Παρασκευή η αμερικανική πρωτεύουσα φιλοξενεί τις φθινοπωρινές συνόδους των διεθνών οργανισμών, με προσκεκλημένη και την Κίνα, από την οποία οι ηγέτες των ανεπτυγμένων οικονομιών ζητούν να απελευθερώσει το εθνικό νόμισμα.

Σε ομιλία που παρέθεσε εν όψει της έναρξης της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασιστούν περισσότερες απαλλαγές διεθνών χρεών, αλλά πάντως δεν υιοθέτησε την πρόταση της Βρετανίας να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τα πιο φτωχά έθνη.

Οι ΗΠΑ ασκούν τις περισσότερες πιέσεις στην Κίνα για να εγκαταλείψει την πρακτική σύνδεσης του γιουάν με το δολάριο. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η σύνδεση προσφέρει στην Κίνα αθέμιτο πλεονέκτημα, καθώς το γιουάν υποτιμάται τεχνικά ώστε να γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές, πλήττοντας συνακόλουθα τους Aμερικανούς παραγωγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v