Οι πρώτες εντυπώσεις από το debate Μπους - Κέρι

”Κολοσσιαίο” λάθος χαρακτήρισε ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι τον πόλεμο στο Ιράκ, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μπους να λάβει αμυντική θέση από την αρχή της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία.

Οι  πρώτες εντυπώσεις από το debate Μπους - Κέρι
O πόλεμος στο Ιράκ ήταν το κεντρικό θέμα της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης του προέδρου Μπους με τον δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Κέρι, ένα debate στο οποίο ο Κέρι φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ”κολοσσιαίο λάθος” και κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι διέλυσε τις συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει βαρύ τίμημα στο Ιράκ.

Ο Τζ. Μπους απέρριψε από την πλευρά του τους ισχυρισμούς του κυρίου Κέρι ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν λάθος προτεραιότητα, δηλώνοντας ότι ήταν ανάγκη να αντιμετωπιστούν τόσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και ο Σαντάμ Χουσέιν.

Δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του πρακτορείου CNN το Ινστιτούτο Γκάλοπ, έδειξε ότι το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Κέρι ήταν ο νικητής της τηλεοπτικής αναμέτρησης έναντι 37% του προέδρου Μπους. Σε δημοσκόπηση που οργάνωσε το δίκτυο CBS μεταξύ 200 αναποφάσιστων, ο Κέρι συγκέντρωσε το 44% των προτιμήσεων έναντι 26% του προέδρου Μπους.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους δεν τα πήγε τόσο καλά στις εξηγήσεις που έδωσε για τους λόγους του πολέμου στο Ιράκ όσο περίμεναν οι υποστηρικτές του. Αντιθέτως, ο Κέρι εμφανίστηκε πιο συγκροτημένος και ”με βάθος σκέψης”, όπως αναφέρουν.

Πολλοί τηλεοπτικοί σχολιαστές παρατηρούν επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους ”έχασε πόντους” στην αναμέτρηση δείχνοντας μεγάλη ενόχληση την ώρα που μιλούσε ο Κέρι.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση εν όψει των προεδρικών εκλογών στις 2 Νοεμβρίου θεωρείτο καθοριστική για τον Κέρι, καθώς σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο δημοκρατικός υποψήφιος ακολουθούσε από απόσταση τον πρόεδρο Μπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v