Η Merck πίεσε το Dow

Η υποχώρηση που σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής Merck κράτησε το Dow σε αρνητικό έδαφος, ενώ τα κέρδη που κατέγραψαν τεχνολογικοί τίτλοι ενίσχυσαν το Nasdaq. Στο ”κόκκινο” οι κύριες ευρωαγορές.

Η υποχώρηση που σημείωσε η μετοχή της φαρμακευτικής Merck κράτησε το Dow σε αρνητικό έδαφος, ενώ αντίθετα, τα κέρδη που κατέγραψαν τεχνολογικοί τίτλοι ενίσχυσαν το Nasdaq.

Aναλυτικότερα, σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τίτλοι της Merck. H φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την κυκλοφορία το φάρμακο Vioxx, που χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα, ύστερα από μια έρευνα που κατέδειξε ότι προκαλεί καρδιοπάθειες.

Μάλιστα, η Merck προειδοποίησε ότι η απόσυρση του φαρμάκου θα πλήξει τα μεγέθη του β΄ εξαμήνου της εταιρίας. Το Vioxx αντιπροσωπεύει το 10% των ετήσιων πωλήσεων της.

Όλα σήμερα σχετίζονταν γύρω από τη Merck η οποία πίεσε και το Dow, τονίζουν Αμερικανοί χρηματιστές.

Στον αντίποδα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της ανταγωνίστριας Pfizer, αφού η συγκεκριμένη εταιρία παράγει ανάλογο σκεύασμα, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκε και η μετοχή της General Motors.

Εξάλλου, συνέχισε την πτωτική της πορεία η Fannie Mae, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την διεξαγωγή νέας έρευνας αναφορικά με τις λογιστικές μεθόδους της εταιρίας.

Εξάλλου, πληθώρα μακροοικονομικών δεικτών ανακοινώθηκαν σήμερα. Αναλυτικότερα, αύξηση 18.000 σημείωσαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας με το μέγεθος να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 369.000 αιτήσεων.



Στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν ελαφριά ενίσχυση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8%, παραμένοντας σταθερές και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν αύξηση κατά 0,2%.

Εξάλλου, τα προσωπικά εισοδήματα Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 0,4%, έναντι 0,1% του Ιούλιου και σε συνάφεια με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι οι κύριες ευρωαγορές σημείωσαν απώλειες. Πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο ”απώλεσε” το 0,38% της αξίας του, στις 4.570 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,14%, στις 3.640 μονάδες, ενώ ο Dax υποχώρησε στις 3.892 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,7%.

Στις 10.080 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, καταγράφοντας απώλειες 0,55%, ενώ στις 1.896 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Nasdaq με κέρδη 0,15%.

Eξάλλου, οριακές απώλειες 0,02% σημείωσε ο S&P, στις 1.114 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητο στα 4,73 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ, υποχώρησε στα 6,65 δολάρια (-2,92%).

Πτώση 1,86%, για το δικαίωμα της 3Ε, στα 21,05 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v