Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση "ανέβασε" τη Wall Street

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στη Wall για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Κοντά σε υψηλό 2,5 ετών ο Dow Jones. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στη Wall για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Προσέγγισε το υψηλό 2,5 ετών ο Dow.

Αναλυτικά, η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 201.000 τον Μάρτιο και η μείωση των προγραμματισμένων απολύσεων κατά 18% αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η αγορά εργασίας όχι μόνο σταθεροποιείται αλλά και ότι αρχίζει να ανακάμπτει.

Ωστόσο κρίσιμα θεωρούνται από τους επενδυτές τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή με τους αναλυτές να αναμένουν ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 8,9%.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος μετά και την προτροπή του προέδρου Obama για αύξηση της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής προκειμένου να περιοριστεί η εξωτερική εξάρτηση της χώρας.

Κέρδη 1,7% για την μετοχή της Exxon Mobil, 1% για τη Chevron και 2,1% για την ConocoPhillips, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 104,18 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,4% στα 1.423 δολ./oz.

Σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη με τους αντικαθεστωτικούς να χάνουν έδαφος παρά την στρατιωτική στήριξη του ΝΑΤΟ ενώ στην Ιαπωνία παραμένει ο εφιάλτης της πυρηνικής κρίσης με την κυβέρνηση να δείχνει έτοιμη να «αφοπλίσει» τους τέσσερις προβληματικούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Επιστρέφοντας στη Wall και στις εταιρικές ειδήσεις, τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα της Family Dollar ωθούν υψηλότερα τη μετοχή κατά 3%.

Επιπλέον η πρόθεση της Valeant Pharmaceuticals να καταθέσει προσφορά εξαγοράς στην βιοφαρμακευτική Cephalon εκτοξεύει τους τίτλους (λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης) 10% και 30% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 2,2% στα 1,78 δολάρια ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 0,6% στα 27,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 12.350,23 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,67% στις 1.328,23 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,72% στις 2.776,79 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν επί έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, που είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Δεκέμβριο, με σημαντικά κέρδη στους κλάδους αυτοκινήτων, κοινωφελών υπηρεσιών και μεταλλευτικών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,27% υψηλότερα στις 5.948 μονάδες, ο DAX 1,77% στις 7.057 μονάδες, ενώ ο CAC 0,92% στις 4.024 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο τερμάτισε με θεαματική άνοδο 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v