Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Καντάφι "κτύπησε" στη Wall Street

Η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη και τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στη στεγαστική αγορά, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. Άλμα 6,4% για την τιμή του πετρελαίου.

Η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη και τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στη στεγαστική αγορά, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. Άλμα 6,4% για την τιμή του πετρελαίου. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται πλέον η Λιβύη με τον πρόεδρο Καντάφι να παραμένει στη θέση του και να απειλεί τους διαδηλωτές για …βίαιη καταστολή των αντιδράσεων ενώ σύμφωνα με το Reuters, υπό καθεστώς ανωτέρας βίας (force majeure) τέθηκαν τα συμβόλαια πετρελαίου στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ημερησίως η Λιβύη παράγει 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της RDM Financial Group, Michael Sheldon “Αντιμετωπίζουμε με φόβο το άγνωστο. Οι επενδυτές δεν έχουν ακριβή εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και για το πόσο ψηλά αναμένεται να φτάσουν οι τιμές πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο σήμερα, τις ισχυρές πιέσεις στη Wall τροφοδότησε και η νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο –ένδειξη περιορισμένης ζήτησης- κατά 4,1%.

Αντίθετα ικανοποίησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ ο οποίος ενισχύθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο.

Φαίνεται πάντως ότι η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε στάδιο βραχυπρόθεσμης διόρθωσης και ρόλο καταλύτη στο εύρος της πτώσης, αναμένεται να παίξει η συμπεριφορά της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Λιβύη ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου δραστηριοποιούνται στη χώρα του Καντάφι και συγκεκριμένα η μετοχή της Ισπανικής Repsol υποχώρησε 4,8% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και της γαλλικής Total 2.4% στο Παρίσι.

Στον αντίποδα στις ΗΠΑ οι ενεργειακοί κολοσσοί Chevron και Exxon Mobil έκλεισαν με άνοδο 1,55% και 1% αντίστοιχα καθώς βρίσκονται λιγότερο εκτεθειμένες στα γεγονότα της Λιβύης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για 9η διαδοχική ημέρα σε υψηλό 7 εβδομάδων και η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 6,3% στα 95,37 δολ. ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Wal Mart Stores ήταν κατώτερα των αναμενόμενων ενώ ικανοποιητικά κρίθηκαν από τους αναλυτές τα αποτελέσματα της Home Depot.

Η Chesapeake Energy εκτινάσσεται 8% - λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης-μετά την ανακοίνωση ότι θα πωλήσει θυγατρικές στην BHP Billiton.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 4,5% στα 2,10 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 6,4% στα 26,56 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 12.212,79 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,05% στις 1.315,44 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,74% στις 2.756,42 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ήταν σχεδόν ανάλογες με τα ανοίγματα κάθε χώρας στην Λιβύη.

Ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ, που άνοιξε αργά το απόγευμα εξαιτίας αναστολής διαπραγματεύσεων λόγω «τεχνικού προβλήματος» έκλεισε με πτώση 1,9% και έντονες απώλειες για τις επιχειρήσεις που έχουν ανοίγματα στην Λιβύη, όπως η Impregilo, η Eni και η UniCredit.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,22% στις 6.002 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,05% στις 7.318 μονάδες, ενώ ο CAC 1,15% στις 4.050,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v