Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές ανησυχίες πιέζουν την Wall Street

Ρευστοποιήσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο και το πετρέλαιο εκτινάσσεται, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη. Απογοήτευσε και η Wal-Mart. Απώλειες ευρωαγορών.

Ρευστοποιήσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο και το πετρέλαιο εκτινάσσεται, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην κλιμάκωση της βίας στην Λιβύη, την μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει τριψήφιες απώλειες, με πτώση 0,9% στις 12.277 μονάδες, ο S&P 1,39% στις 1.324 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,86% στις 2.781 μονάδες.

Οι επενδυτές στην Wall Street επέστρεψαν με διαθέσεις ρευστοποιήσεων μετά την αργία της Δευτέρας, καθώς οι αιματηρές συγκρούσεις στην Λιβύη, που χαρακτηρίζουν το νέο κεφάλαιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην πετρελαιοπαραγωγική περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, ωθούν το πετρέλαιο στα ύψη και τους επενδυτές σε αναζήτηση «καταφυγίων.»

Η κλιμάκωση της βίαιης αντιπαράθεσης εντός του λιβυκού καθεστώτος, προκαλεί τον φόβο ότι οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις θα εξελιχθούν σε εμφύλιο, γεγονός που μεταξύ άλλων θα προκαλέσει μακρά «απουσία» του λιβυκού πετρελαίου από τις αγορές.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, με το συμβόλαιο Απριλίου του Brent στα 108,45 δολάρια το βαρέλι

Ο χρυσός ενισχύεται επί 9η συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο άργυρος κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών.

Πολύ μεγάλες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας κυρίως του νέου μεγάλου σεισμού στην Νέα Ζηλανδία.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες ήταν σχεδόν ανάλογες με τα ανοίγματα κάθε χώρας στην Λιβύη. Ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ, που άνοιξε αργά το απόγευμα εξαιτίας αναστολής διαπραγματεύσεων λόγω «τεχνικού προβλήματος» έκλεισε με πτώση 1,9% και έντονες απώλειες για τις επιχειρήσεις που έχουν ανοίγματα στην Λιβύη, όπως η Impregilo, η Eni και η UniCredit.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,22% στις 6.002 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,05% στις 7.318 μονάδες, ενώ ο CAC 1,15% στις 4.050,27 μονάδες

Στην Wall Street, ούτε οι εγχώριες ανακοινώσεις βοηθούν ιδιαίτερα την επενδυτική ψυχολογία στην σημερινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη, καθώς ανακοινώθηκε σημαντική πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών 1%. Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ενισχύθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο.

Απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Wal-Mart Stores.

Στον αντίποδα η Home Depot ενισχύεται 3,43% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Από το μέτωπο των εταιρικών κερδών, αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα και η Office Depot.

Η Chesapeake Energy εκτινάσσεται 9% μετά την ανακοίνωση ότι θα πωλήσει επιχειρήσεις στην BHP Billiton.

Η Dynegy αναοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της θα αποχωρήσει από τον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v