Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Με τις καταγγελίες για βομβαρδισμό των διαδηλωτών, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι. Έκτακτες συσκέψεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο και μαζικές παραιτήσεις Λίβυων διπλωματών.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι
Διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης δηλώνοντας: "Είμαι εδώ, στην Τρίπολη, και όχι στη Βενεζουέλα".

"Μην πιστεύετε τα σκυλιά τα πρακτορεία ειδήσεων",
δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης, καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία και ενώ οι διπλωμάτες και στρατιώτες τον εγκαταλείπουν για να ενωθούν με τους διαδηλωτές. Και οι αναλυτές επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση της Λιβύης είναι ότι δεν υπάρχει ορατή διάδοχος κατάσταση στο καθεστώς Καντάφι.

Με την ανθρωπιστική οργάνωση Humans Right Watch να κάνει λόγο για 233 νεκρούς, η διεθνής κατακραυγή εντείνεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Κi-moon κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λιβύης ότι πυροβόλησε τους διαδηλωτές από μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

"Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως", δήλωσε. Η Human Rights Watch καταγγέλλει ότι ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στη Βεγγάζη, ενώ ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία αποκαλύπτει πως το καθεστώς Καντάφι έχει καταφύγει σε Αφρικανούς μισθοφόρους για να επιβληθεί.

Ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μόνος διπλωμάτης που έχει παραιτηθεί. Ο αναπληρωτής πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ επίσης παραιτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Τρίπολης για γενοκτονία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δύο μαχητικά αεροπλάνα πέρασαν στη Μάλτα και οι πιλότοι ζήτησαν άσυλο λέγοντας ότι αρνούνται να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές. Η εφημερίδα "Quryna" με έδρα στη Βεγγάζη, αναφέρει ότι και ο ανώτατος δικαστικός αξιωματούχος της χώρας, Mustafa Abduljelil, παραιτήθηκε. Σύμφωνα επίσης με το Al Jazeera, οι πρέσβεις της Λιβύης στην Κίνα, στην Ινδία, στη Βρετανία, στο Μπαγκλαντές και στην Πολωνία έχουν παραιτηθεί.

Η διεθνής κοινότητα κατακρίνει τη βιαιότητα του καθεστώτος Καντάφι, μετά και τις δηλώσεις του γιου του, ο οποίος ξεκάθαρα προειδοποίησε με "ποτάμια αίματος". Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη όπως επίσης και έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έκανε λόγο για "απαίσιους και απαράδεκτους χειρισμούς", ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως "είναι ώρα να σταματήσει η αιματοχυσία". Ανακοινωθέν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επίσης καταδικάζει τις εξελίξεις.

Αρκετά πιο αμήχανη η θέση της Κίνας, η οποία διά του εκπροσώπου της κυβέρνησής της δήλωσε πως ελπίζει "να ανακτηθεί η κοινωνική σταθερότητα και ομαλότητα στη Λιβύη", ενώ ζήτησε από την Τρίπολη να ερευνήσει τα επεισόδια εναντίον κινεζικών εταιριών.

Παράλληλα, αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες με δραστηριότητες στη Λιβύη ανακοίνωσαν την απομάκρυνση των στελεχών τους και το πάγωμα των εργασιών τους. Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι προχώρησε στην απομάκρυνση όλων των εργαζομένων στη χώρα, ενώ η νορβηγική Statoil έκλεισε τα γραφεία της και επίσης προχωρά σε απομάκρυνση των εργαζομένων.

Η μετοχή της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία παράγει 244.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στη Λιβύη, έχει υποχωρήσει κατά 5%.

Η Βρετανία δήλωσε πως εξετάζει την απομάκρυνση όλων των υπηκόων της από τη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα ανέφερε ότι στέλνει δύο πλοία για να παραλάβει ξένους υπηκόους, αφού η Λιβύη αρνήθηκε να δώσει άδεια υπερπτήσης.

Συντονισμός των ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Λιβύη

Οι προτεραιότητές μας είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα από τη Λιβύη, αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης, στις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΣΚΑΪ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες των υπερπτήσεων και ο σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Δόλλη και τον Γ.Γ. κ. Ζέπο.

Πρόκειται περίπου για 300 Ελληνες πολίτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο και αυτή είναι η δυσκολία.

Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρίες, είπε ο κ. Δόλλης.

Είμαστε, πρόσθεσε, σε συννενοήσεις και με άλλες χώρες, οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες μας από κοινού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v