Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταποίηση και Fed τόνωσαν τη Wall Street

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του δείκτη μεταποίησης και η διαβεβαίωση από πλευράς Fed ότι θα συνεχίσει να ενισχύει με ρευστότητα την αγορά, οδήγησαν σε νέα άνοδο τους δείκτες της Wall.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του δείκτη μεταποίησης και η διαβεβαίωση από πλευράς Fed ότι θα συνεχίσει να ενισχύει με ρευστότητα την αγορά οδήγησαν σε νέα άνοδο τους δείκτες.

Αναλυτικότερα, η εκτίναξη του δείκτη μεταποίησης Philly Fed στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2004, περιόρισε τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, τον πληθωρισμό που ενισχύθηκε 0,4% τον Ιανουάριο και το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ που αυξήθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Timberland με την μετοχή να εκτινάσσεται 24%, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Αντίστοιχα καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι Weight Watchers, Dr Pepper Snapple Group με την μετοχή της πρώτης να ενισχύεται 5% και της δεύτερης 11%.

Πέρα όμως από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, στήριξη στην χρηματιστηριακή αγορά προσέφερε, η εκ νέου διαβεβαίωση από πλευράς Fed ότι θα συνεχίσει να ενισχύει με ρευστότητα την αγορά παρά τις διαφωνίες ορισμένων μελών της.

Επιπρόσθετα η Wall Street φαίνεται να αγνοεί τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή και το επεισόδιο μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και Αίγυπτο που αφορά τη διέλευση πολεμικών ιρανικών πλοίων από τη διώρυγα του Σουέζ.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Evercore Wealth Management, Tim Evnin, “Όι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν πιο θα είναι το γεγονός που τελικά θα ταρακουνήσει την αγορά καθώς έως τώρα οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή δείχνουν να μην μπορούν να αγγίξουν τη Wall.»

Ωστόσο η ανασφάλεια που επικρατεί στην περιοχή λόγω των συνεχών ταραχών, οδήγησε σε νέα άνοδο την τιμή του πετρελαίου στα 86,36 δολ. και την τιμή του χρυσού σε υψηλό 5 εβδομάδων στα 1.385 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 4% στα 2,06 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 2,4% στα 28,73 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 12.318,14 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,31% στις 1.340,41 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,21% στις 2.831,58 μονάδες.

Μικτές σταθεροποιητικές τάσεις κοντά στα υψηλά 2,5 ετών, επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σημαντικά κέρδη για Nestle και Cap Gemini μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.

Ο FTSE ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 6.087,38 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,12% στις 7.405,51 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,03% στις 4.152,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v