Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αίγυπτος περιορίζει τις πιέσεις στη Wall Street

Η φήμη ότι επίκειται παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο περιορίζει αισθητά τις απώλειες που επικρατούσαν από νωρίς στα διεθνή χρηματιστήρια. Ηπια πτώση Wall Street, "πρασίνισε" ο DAX.

Η φήμη ότι επίκειται παραίτηση του Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο περιορίζει αισθητά τις απώλειες που επικρατούσαν από νωρίς στα διεθνή χρηματιστήρια. Ηπια πτώση Wall Street, «πρασίνισε» ο DAX.

Οι πιέσεις από τις σημερινές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και οι βαριές απώλειες των διεθνών αγορών, δεν επέτρεψαν αρχικά στην Wall Street να αξιοποιήσει τα ευοίωνα μεγέθη για την απασχόληση και πίεσαν σε σημαντική διόρθωση τους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα.
 
Ωστόσο η φήμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα παραιτηθεί πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, εκτόνωσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες, προκαλώντας υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και περιορίζοντας αισθητά τις χρηματιστηριακές πιέσεις. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,2% 12.215 μονάδες, ο S&P 0,12% στις 1.319 , ο Nasdaq 0,13% στις 2785 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες είχαν μικτή εμφάνιση χθες, αλλά πάντως ο Dow industrials απεκόμισε κέρδη επί 8η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων στην Wall Street μετά την πολυήμερη άνοδο, ενισχύουν οι απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σημαντικές απώλειες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες και τον ισπανικό δείκτη IBEX να υποχωρεί 2%, εξαιτίας επιστροφής των φόβων για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη. Η υποβάθμιση κρίσιμου στόχου κερδοφορίας από τον τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse (-5,6%) πρωτοστάτησε στις πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μεγάλο τμήμα των απωλειών ανακτήθηκε ωστόσο μετά τις φήμες από την Αίγυπτο και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE εμφανίζει πτώση 0,6% στις 6.012 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,11% στις 7.329 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,09% στις 4.087 μονάδες.

Οι επενδυτές προβληματίστηκαν από την νέα ανοδική πορεία των spread Ισπανίας και Πορτογαλίας η οποια πάντως ανακόπηκε αργότερα με αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ενισχύεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, κατά 7 μονάδες βάσης, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του ισπανικού τίτλου.

Πτωτικά έκλεισαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Hang Seng να κλείνει 2,1% χαμηλότερα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων στην Κίνα.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ιδιαίτερα πιέσεις ασκεί στον τεχνολογικό Nasdaq 100 η βουτιά 9% και πλέον της Cisco Systems, που απογοήτευση με τις προοπτικές για τις μελλονικές πωλήσεις της.

Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Kraft Foods, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματά της.

Από το υπολοιπο κύμα των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σήμερα, η Sprint Nextel ενισχύεται 3% μετά την δημοσιοποίηση των μεγεθών της, η PepsiCo υποχωρεί 1,7%, η Whole Foods Market εκτινάσσεται σχεδόν 10%, η Alcatel-Lucent κερδίζει 16%.

Κατά τα λοιπά, η Google ενισχύεται ελαφρώς μετά τις φήμες ότι η εταιρία, το Facebook και άλλες επιχειρήσεις διεξάγουν συνομιλίες με το Twitter για πιθανή εξαγορά.

Ευνοϊκή ήταν η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας, όπου εκδηλώθηκε θεαματική μείωση στον αριθμό των νέων ανέργων. Το επίπεδο του αριθμού των νέων ανέργων διολίσθησε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v