Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 2,7% για τον Dow τον Ιανουάριο

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Exxon Mobil και τα θετικά οικονομικά στοιχεία, οδήγησαν σε άνοδο τη Wall παρά την κλιμακούμενη ένταση στην Αίγυπτο. Μηνιαία άνοδος 2,3% για S&P και 1,8% για Nasdaq.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Exxon Mobil και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall παρά την κλιμακούμενη ένταση στην Αίγυπτο. Μηνιαία άνοδος 2,3% για S&P και 1,8% για Nasdaq. Ο καλύτερος Γενάρης από το 1997 για τον Dow. Σε υψηλό 2 ετών το πετρέλαιο.

Αναλυτικά, η Exxon Mobil ανακοίνωσε αύξηση 53% στα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον τίτλο να ενισχύεται- λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- 2%.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Wall με την Massey Energy να αποδέχεται πρόταση εξαγοράς από την Alpha Natural Resources και την μετοχή της να εκτινάσσεται 10%.

Αντίστοιχα, θετικά ήταν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ISM Ιανουαρίου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2004 ενώ ανέλπιστη βελτίωση παρουσίασαν και οι προσωπικές δαπάνες Δεκεμβρίου κατά 0,7%.

Στον αντίποδα, η κλιμακούμενη ένταση στην Αίγυπτο και οι ανησυχίες ενδεχόμενου αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ, εκτόξευσε για δεύτερη ημέρα την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό 2 ετών και συγκράτησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Επιστρέφοντας στις εταιρικές ειδήσεις, η υποβάθμιση των στόχων πωλήσεων της Intel λόγω ανάκλησης προβληματικού επεξεργαστή, ενίσχυσε τη ζήτηση μετοχών της ανταγωνίστριας Advance Micro Devices με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του με άνοδο 4%.

Επιπλέον, αξιόλογη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Home Depot μετά τη σύσταση αγοράς από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Goldman Sachs.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.331 δολ./oz ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε 3,1% στα 92,14 δολ./βαρέλι, σε νέο υψηλό 2 ετών.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 3,2% στα 1,9 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 4,2% στα 29,48 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 11.891,93 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,77% στις 1.286,12 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,49% στις 2.700,08 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Αιγύπτου παρέμεινε κλειστό επί δεύτερη συνεδρίαση μετά την «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας.

Στις ευρωαγορές, μετά τις έντονες πρωινές πιέσεις, η θετική εικόνα στην Wall Street περιόρισε τις απώλειες και ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,31% χαμηλότερα στις 5.863 μονάδες, ο DAX 0,36% στις 7.077 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,08% στις 4.005 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v