Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street "πνίγηκε" στο Νείλο

Iσχυρές απώλειες στη Wall με αφορμή τόσο τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο όσο και τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα. Άλμα 4,2% για το πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Iσχυρές απώλειες στη Wall με αφορμή τόσο τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο όσο και τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα.

Τελικά ούτε ο Dow κατάφερε να πιάσει τα ψυχολογικά επίπεδα των 12.000 μονάδων ούτε ο S&P να κλείσει πάνω από τις 1.300 μονάδες. Επιπλέον την 8η εβδομάδα τερμάτισε το εδβομαδιαίο ανοδικό σερί του Dow. 

Σε αυτό συνέβαλλαν μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα όπως το χάος που φαίνεται να επικρατεί στην Αίγυπτο μετά τις καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τον πρόεδρο Μουμπάρακ να κινδυνεύει να χάσει την εξουσία για πρώτη φορά μετά από 35 περίπου συναπτά έτη διακυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, τα επεισόδια στην Αίγυπτο εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου (άνοδος 4,2%) στα 89,3 δολάρια, ενίσχυσαν το δολάριο έναντι του ευρώ ενώ και οι δείκτες της Wall κατέγραψαν αν όχι πρωτοφανή τουλάχιστον σημαντική πτώση, μη αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Ωστόσο το εναρκτήριο λάκτισμα των απωλειών στη Wall φαίνεται να έδωσε η μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο, στο 3,2% έναντι 3,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον και η απροσδόκητη επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ενίσχυσε την τάση ρευστοποιήσεων των επενδυτών.

Στο εταιρικό μέτωπο μόνο αισιόδοξα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Ford, Amazon και Microsoft.

Συγκεκριμένα πιέσεις δέχτηκε ο τίτλος της Ford μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου, η μετοχή της Amazon σημείωσε οριακές απώλειες εξαιτίας προβλέψεων ότι τα κέρδη α’ τριμήνου θα είναι κατώτερα των προσδοκιών ενώ και η Microsoft κινήθηκε πτωτικά  μόλις 0,1% καθώς τα κέρδη και τα έσοδα που ανακοίνωσε ήταν ελαφρώς κάτω των εκτιμήσεων.

Στον αντίποδα ικανοποίησαν τα αποτελέσματα του ενεργειακού κολοσσού της Chevron.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα τεχνικό πρόβλημα στη Wall εμπόδισε το δείκτη Nasdaq να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση μαζί με τους υπόλοιπους δείκτες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,4% στα 1.339 δολ./oz, και αντίστοιχα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 4,2% στα 89,29 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 1,7% στα 1,83 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2% στα 29,18 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,39%% στις 11.823,70 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,78% στις 1.276,35 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,48% στις 2.687,02 μονάδες.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές από τα μεσα 2008, καθώς οι επενδυτές φοβούνται αυξήσεις επιτοκίων για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Η πτωτική πορεία της Wall Street "αποφάσισε" για το πτωτικό κλείσιμο των ευρωαγορών, μετά από μια συνεδρίαση με μικτά κυρίως πρόσημα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στις 5.881,37 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,74% στις 7.102,88 μονάδες, ο CAC με πτώση 1,41% στις 4.002,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v